През далечната  1992 година семейство Д-р Мая и Стефан Войнски решават да си построят малка вила на около 35 м2  и поставят задачата на фирма да им направи проект. Млада архитектка развихря своето въображение и за тяхно голямо учудване им представя проект на къща с площ  175 м2.

Разглеждайки го се оказва обаче, че много им допада и те решават да го реализират. През 1994 г. вилата е построена от наетата фирма, а през 1997 година, когато тяхната голяма дъщеря се омъжва, те решават да и оставят апартамента в София и се преместват окончателно да живеят на вилата. Но тъй като къщата е построена, но не е довършена, Стефан запретва ръкави и започва ремонта на новата къща сам. Една след  друга стаите оживяват и придобиват неповторимата атмосфера, пропита от  чара на много и различни култури.

Камината в средата на хола е направена с въздуховоди и отоплява всички помещения през студената зима, а картините и дърворезбите са от Африка. Стефан   с голям ентусиазъм разказва за тях. От хиляди години в  Африка всичко се прави от дърво и той е донесъл от там много маски, масички и статуетки. Всяка една има своята история  или легенда и не е закупена случайно.

От  патиото в градината се влиза директно в хола, а от там две стъпала ни отвеждат в дневната, която е свързана с уютната кухня. Според разбиранията на Стефан  в помещението, което пребиваваш през деня  трябва  да е много просторно и таваните да са много високи. Докато в спалните помещения те трябва да са ниски, защото човек се чувства по-уютно и има усещането за сгушване и прегръдка. Това е наследството ни още от пещерния човек, който се е укривал и е спял в малки ниши в пещерите.

Дървената масичка е произведение на далечното племе африканско племе Йоруба, а каменната  котва е на повече от 7000 години.  Стефан я е намерил в Черно море и сега находката, заема своето почетно място в дома му.

Също така той смята, че не е добре над главите си да имаме бетонни плочи с арматура в тях. Според английски учени арматурата над главата те изолира от множество природни енергии. Това забавя умственото развитие на децата, депресира възрастните и затова  къщата на Стефан и Мая  няма втора плоча , а холът , спалнята и гостната са покрити с дърво, каменна вата и отгоре керемиди.

По стълби  наподобяващи картинна галерия се качваме на втория етаж, където е спалнята на семейството, стаята , която посреща най-милите им гости-техните деца и внуци и зимната градина, която неотдавна са изградили.

Преди това тя е била открита тераса , от която независимо от многобройните видове изолации е влизало студ и влага в къщата на долния етаж. Тогава те взимат решение да я остъклят  и е превръщат  в едно много симпатично помещение, подходящо за кафе и дълги раздумки.

 

 

 

 

 

От уютната стая за гости се вижда  откритата тераса , която се превръща в зимна градина през студените месеци.

Стаята за гости е с лек наклон и стандартните мебели не са подходящи, но Стефан ги прерязва и те изглеждат като по поръчка. От  нея се излиза в зимната градина , която е с красив изглед към зелената Стара планина.

Сгушената спалня събира на стените  спомени, портрети на децата и разбира се романтични картини, които те карат да мечтаеш

Невероятно позитивното семейство Войнски посрещат своите гости усмихнати, даряват ги със своя чар и ги изпращат заредени с положителни емоции и желание за нови срещи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име