„Човечеството винаги е спяло/ както спи и днес/ омотано от близостта, от радостното присъствие/ от любовта/ от заблудата, че е обичано. / Човечеството спи… Любовта е люлката и удобното легло/ на неговото его…”                                                                                                                                                                        Тейар дьо Шарден – теолог

Казват, че е благословен домът в края на пътя, там където след последния завой ненаситната му серпантина се кротва на прага на портата. Но пък каква порта….

Мислехме, че сме видели всички вариации на дворните врати – огромни, ажурни, масивни, резбовани, ковани, високи и схлупени, стари и нови – но тази врата ни порази. Сама по себе си тя е произведине на изкуството. Дървена скулптура на българския бит. Тя съдържа последния вик на пътуването, фрагмент от укротеното движение, застинал миг от разкъсаното пространство на безкрая. Тя те приканва да влезеш и те спира да размислиш: „Искаш ли да спреш наистина.” Тази порта обещава чудесата на откритието да намериш себе си. Дори се питаш, струва ли си да прекрачиш прага й. Ще бъде ли обгърната в люляци и гъсти храсталаци къща в двора достойна за врата си. Ще бъде!

Когато днешните собственици купуват къщата в Централния Балкан тя ги спечелва с изгледа си и със сравнителната си изолираност от околните къщи, макар че е близо до централния път. Това си е типична двуетажна селска къща от миналия век без бетонна плоча, със солиден гредоред.

Долният етаж е надребнен на отделни помещения и там предишните стопани са отглеждали  животните си и са държали сеното.  На вторият етаж е имало две стаи и малък балкон. Днес къщата е разширена на второто ниво в дълбочина.

Предишното балконче се е превърнало във входна тераса. Новата част е вкопана в склона с още три просторни помещения, две бани и коридор.

ИДЕЯ: Картините в цялата къща не просто украсяват стените. Те коментират стила на всеки ъгъл, а традиционният стъклопакет на входната врата е заменен със стъклопис. Цветните стъкла превръщат коридора в красива картина.

Долният етаж е реконструиран. Съборени са всички вътрешни стени и пространството е обединено в широка дневна, кухненски бокс, трапезария и TV кът. Ъгловта камина стопля и очовечава пространството. В целия интериор умело са избегнати директните битови цитати – не е търсена подчертана фолклорна стилистика. В еклектична хармония са организирани отделни детайли от различни стилове и цялостното звучене на традиционна българска обстановка е постигната с лекота, въображение и елегантност.

Това усещане за лекота, сдържан историзъм и свобода при играта със стиловете е характерно за обзавеждането на цялата къща. С талантлива ръка на потомствен художник нашата домакиня играе с пространствата на отделните стаи, пресъздавайки различни по характер, национален привкус и цветово решение интериори.

СТАЯТА НА ДОМАКИНЯТА е в национален български стил.

Двете легла са застлани с кичени халища. Чипровски и котленски килимчета по нашенска традиция запълват всеки сантиметър от пода.

ИДЕЯ: Стените са украсени с гобленчета лично бродирани от стопанката, които са в хармония с ярките цветни възглавнички, разпръснати по леглата и също избродирани от нея.

ИДЕЯ: Старата секция от средата на 60 – те, донесена от апартамента в града и е променена неузнаваемо с помощта на приятел дърворезбар. Лицевите части – вратички на шкафчета, арката на отворената етажерка и ръбовете на рафтчетата са изцяло нови. Така вместо традиционната полирана библиотека се е получила стилна етно стена с характерния за местните къщи вид.

ИЗВОД: Домакинята не се придържа „истерично” към детайла, нито робува на 100 % възстановка на автентичния интериор. С два – три щриха придава характер на помещението, оставяйки при това място за въображението и съвременната представа за удобство и лукс.

ГОРДОСТТА НА ДОМА е българският апартамент. В най-високата част, под впечатляващата пирамида на гредоредния таван, почти по цялата дължина се е простряла българската стая. Отдавна не сме срещали подобен амбициозен проект. В стила на Старопланинските възрожденски къщи, просторната софа е отделена с малък подиум и ажурен дървен парапет.

Естествено продължение е фантастичният иконостас, дипломна работа по дърворезба на приятел художник. Сама по себе си цялата стая се е превърнала в рамка на това прекрасно художествено пано. Останалите елементи – вградени дървени шкафове (мусандри), овалната стенна ниша, ниските миндери, покрити с ръчно тъкан текстил, дори ажурните мебели от ковано желязо само подчертават значимостта му и заиграват със стилистиката му, създавайки неподражаема сюжетна рамка.

АНГЛИЙСКИЯТ КАБИНЕТ беше стаята, която ни показа на практика, че тук нещата „се случват” организирано. Че наглед небрежният артистизъм всъщност е съзнателно постигнат и следва строго предначертана идея.

ИДЕЯ: Леглото обединява цветовата гама на стаята със сдържаната стилистика и геометричните форми на пачуъркът, с който е застлано. Цветовата гама, аксесоарите, сюжетите, консервативните форми подсказват, че това е мъжката стая в дома.

ИДЕЯ: Класическият тапет завършва при тавана със сюжетен бордюр в англииски стил.

ИДЕЯ: Познатият на всички полиран, трикрилен гардероб от близкото минало е неузнаваемо променен с апликации на фрагменти от тапетите и е придобил импозантен вид.

ИДЕЯ: Както сами можете да се уверите от чертежа, шкафът е изработен по проект на стопаните в стила на едновремешните секретери.

ИДЕЯ: Съчетани са съществуващи, специално поръчани за мястото и антикварни предмети, обединени от обща стилистика.

ФРЕНСКИЯТ БУДОАР ИЛИ СТАЯТА С РОЗИТЕ. Ще се влюбите в нея. Това е една типична, романтична дамска стая, излята с вдъхновение и фантазия.

ИДЕЯ: Рози навсякъде. Дори тапетите са на рози, които се преливат в розите на абажурите, розите на порцелановите вази, розичките върху шнуровете на възглавниците.

ИДЕЯ: Обърнете внимание на гардероба – апликациите от розово кадифе и огледала – дело на домакинята го превръщат в произведение на изкуството.

А часовникът прави сляпата страница на гардероба ажурна фантазия – толкова просто и толкова елегантно решение.

Шкафът е приютил „колекцията на принцесата”. Десетки малки, красиви, абсолютно безполезни, но жизнено необходими за душата на всяка жена малки спомени.

СЕВЕРНАТА СПАЛНЯ е в сдържаните тонове на холандските майстори. Изработените от солиден, резбован масив мебели

спалня и гардероб са прекрасен контрапункт на тоалетката в стил рококо – лека, изрисувана с цветя, с изящни крачета и пластична, въздушна линия.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име