Във всяка градина има нещо, което дразни погледа, изглежда не на място, но по някакви обективни причини, не можем да се отървем от него. Най-често тава са шахти на канализацията, електрически табла, различи стълбове и пилони, зле направени груби подпорни стени, различни съоръжения, грозни сервизни постройки, стари порутени сгради в нашия двор или в непосредствена близост до него и др. Един от най-лесните и успешни начини за съжителство с такива обекти е  прикриването им с растителност.  Растенията са естествен параван, който има добър декоративен ефект, нарастват сравнително бързо и в същото време са достатъчно гъвкави,  за да се използват по различен начин за решаване на разнообразните проблеми, които възникват.

.

Прикриване на шахти – те са най-често срещания обект, който се налага да прикриваме в градината. Въпреки че лежащата в тревата шахта не е нещо чак толкова неестетично, тя има чужд  и натрапчив ефект.

Шахтата сякаш потъва в морето от вечнозлени и листопадни растения.

Най-често шахтите се прикриват като около тях се засаждат цветя или ниски храсти. Цветята обикновено успяват да покрият шахтата, но след като те отмрат през есента тя пак се появява. Един от големите недостатъци на шахтите е, че не е изключено да се наложи да осигурим достъп до тях, поради което е неудачно да използваме големи храсти, за да ги покрием. Най-често се прилагат малки храстчета и пълзящи растения, като катерливия чашкодрян и винката.

Едни от най-добрите варианти за прикриването на една шахта е озеленяването на капака ѝ със семпервивум. Така ще получите един интересен акцент, който ще свърши отлично своята работа. Проблема при семпервивума е, че капакът не бива да се наклонява силно. Той трябва да се вдига внимателно и да се връща на своето място също толкова внимателно, за да не обезпокоим туфата на сукулента, който отглеждаме върху него. Семпервивум можем да отглеждаме само върху шахти, чиито капак може да се отстрани изцяло, докато в случаите, когато той само се отваря с повдигане това е невъзможно.

Когато шахтата не може да се прикрие е най-добре да се подчертае.

Един от вариантите за прикриване на шахти, а и не само, препоръчван в градинарската литература е зелената врата. Зелената врата представлява рамка с раздвижена форма, върху която е закрепена телена мрежа. Рамката може да се фиксира или само да се постави върху шахтата (прикрепването към почвата със скоби е желателно), а върху нея се качи пълзящ вид като бръшлян, катерлив евонимус, фасуулче (фалапоя, билдердикия, полигонум), клематис и ир. Преди да започнем да прикрепяме растението за решетката се оставя резервно стъбло, което да позволи местене обръщане и други дейности.

Прикриване на шахта с пълзящи храсти

Растението върху решетката се поддържа целенасочено, така че да я обхване цялата да се сгъсти максимално върху нея и не на последно място да се осуети вкореняване в почвата, което би закрепило решетката трайно на мястото, където е използвана. Когато се налага да имаме достъп до шахтата ние вдигаме живописния храст, който се намира върху нея и го изместваме встрани и осигуряваме идеален достъп.

Електрически табла се прикриват трудно поради невъзможността просто да ги прикрием.

Маскирането освен ефектно е и многофункционално

Най-често близо пред таблото  (0,5 – 1 М.) се засаждат храсти, които от към него се поддържат като жив плет, а от предната страна могат да се развиват свободно.

Така създаваме тесен коридор по-който можем да достигнем до досадния обект, без да го гледаме през цялото време.

Стълбовете и пилоните се покриват най-лесно с пълзяща растителност. За целта най-добре използвате бръшлянът, който може да се контролира чрез подрязване и да се ограничава доста ефективно. Някои видове като фасулчето растат доста по-бързо, но и вероятността да излязат извън контрол е по-голяма. Преди да пристъпите към озеленяване на стълб задължително се поинтересувайте дали това е допустимо. Когато става въпрос за стари електрически стълбове или такива, които носят кабели, нямащи нищо общо с електроснабдяването,  озеленяването не е проблем, но на действащите електрически стълбове,растителността се приема като нежелана и  подлежи на премахване.

Стълбовете могат да се оформят много успешно ако ги използвате като основа за закачане на саксии с каскадни цветя, които не представляват заплаха за носената от тях инфраструктура и в същото време ограничават в минимална степен достъпа до нея. За да се прикрепят саксиите на стълба се монтират метални (от ламарина) пръстени с 2 или 3 отвора, в които да влезнат кукичките на саксиите.

Неестетични постройки в двора се прикриват най-лесно с увивни и катерливи растения. Когато става въпрос за използваема постройка можем да използваме красиво цъфтящ интересен увивен вид като: вистерия, кампсис, бръшлян, клематиси, увивни рози и др.

При порутени постройки и такива, които подлежат на премахване или до които достъпът е ограничен, най-подходящият избор е полигонума. Той е много жизнен, нараства твърде бързо и без да се налагат допълнителни грижи става достатъчно гъст. Старите постройки, покрити с полигонум са като в мрежа от стъбла, която спира падането на някой по-дребни отломки, а при едрите намаля скоростта и силата на падане което има съществен обезопасителен ефект.

При лоша и неестетична гледка най-добрият вариант е озеленяване на оградата ако тя е ажурна. Това може да стане с увивни растения или чрез изграждане на жив плет пред нея. Вторият вариант обикновено е по-скъп и ефекта се постига много по бавно. Много лесен и полезна техника е повишаване височината на монолитната ограда.

За увеличаване на височината се използват метални пилони с желаната височина, монтирани върху нея и опънат през 20 – 50 см тел. Така без в действителност да увеличавате височината на своята ограда, след като теловете бъдат покрити с растителност, ще ограничите миризмата, шума, или изгледа към посоката, която желаете.

Когато бързаме да скрием даден изглед можем да използваме фасулче или някои от едногодишните увивни видове, като грамофончета (ипомея), делихос, кубея и др. При желание за постоянен ефект можете да се спрете, на който и да е от катерливите видове. При увеличаване на височината на монолитните огради особено добър ефект имат увивните рози, които са повдигнати изцяло над монолитната част, така че да образуват стреха над нея.

Вариантите как да прикрием даден проблем, разбира се, не се изчерпват с посочените тук и всяко конкретно място и проблем могат да намерят свое собствено уникално и възможно най-подходящо решение. Основното, което не бива да се забравя е, че с помощта на различните градински растения лесно можем да се справим с почти всички възможни предизвикателства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име