На много места с наклонени терени хората имат в дворовете си подпорни стени от суха каменна зидария. При сухата зидария не се използват свързващи материали като бетон и хоросан, което позволява постепенно в останалите празни между камъните да навлезе почва. Сухите стени могат да се озеленяват и докато са съвсем млади, но в този случай трябва да напълните част от кухините с почва, за да можете да засадите растения в тях. Веднъж прехванали се растенията достигат с корените си почвата зад стената, която им осигурява достатъчно добри условия, за да се развиват нормално. За озеленяване на подпорни стени се избират достатъчно жизнени и устойчиви алпийски видове цветя и сукуленти. Често отглежданите до стената растения провисват  по нея и сами се вкореняват на местата, които предлагат добри условия.  Много рядко за озеленяване на стени чрез засаждане на растенията директно в тях се използват храсти, в този случай обикновено става въпрос за извънредно атрактивни и интересни видове, като различни компактни видове и сортове рододендрон, рози и др. Не е рядкост да видите израснали от сухите зидарии дори дървета, в този случай обикновено става въпрос за самонастанили се растения, ако забележите на вашата стена такова не бързайте да го премахнете а помислете дами можете да го използвате. Когато запазвате дърво на подпорната стена трябва да го формирате, така че да ограничите размерите му, за да не допуснете да се стигне до повреда на стената.

У нас особено в планините, където е по-влажно често могат да се видят растения обрасли по стената, но обикновено те сами са се настанили там.

               Практични съвети:

  • За запълване на отворите в стената, където ще засаждате растения използвате влакнест торф, който се задържа много добре на такива места и опасността от отмиване е минимална.
  • Никога не поливайте растенията със струя насочена срещу стената с това можете да отмиете почвата, в която те растат а също да нанесете повреди на стената.
  • Растенията  получават достатъчно влага като поливаме площадката над подпорната стена.
  • Няколко пъти през вегетацията особено когато няма дъжда можете да оросите добре растенията за да ги измиете от прахоляка и да им придадете по-жизнен вид.

  1. Растение използвано за озеленяване на стената.

2. Камъни, от които е изградена стената.

3. Кухини между камъните, в които е на влезнала почва.

4. Влакнест торф, в който първоначално е било засадено растението.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име