(LAURIS NOBILIS)

За древните гърци и римляни дафиновото (лаврово) дърво е  символ на благородство, слава, победа и величие. В древна Гърция е смятано за свещено растение, посветено на бог Аполон. Използвали  дафиновите листа и за предсказания, а с клонките му са закичвали най-добрите военачалници.

През средните векове билкарите  употребявали дафиновте листа за лечение на бъбреци и стомашни болки.  Смятало се, че дафиновият лист лекува чумата. И до сега в народната медицина есенции и балсами, приготвени от дафинови листа, се използват за лечение на ревматизъм. Маслото приготвено от плодовете на дафиновото дърво лекува навяхвания и контузии. Прилагано външно, то помага и за облекчаване на колики при бебетата. Дафиновите листа имат антибактериално, успокоително, дезинфекционно, противовъзпалително и апетитовъзбуждащо действие. Етеричното масло се използва за инхалации при бронхиална астма, безсъние, атеросклероза. Отвара от дафинови листа е ефикасно средство против молци и мухи. Здравата дървесина намира приложение за направа на ценни изделия. С красивите си вечнозелени листа и гъста корона дървото е подходящо за отглеждане в парковете.

Родината на дафиновото (лаврово) растение  е Мала Азия и Средиземноморието. Отглежда се в Европа, Северна Африка, Китай, Япония. В по-южните райони у нас също могат да се видят отделни дървета и храсти. Засажда се по долината на реките Струма, Арда и Марица, по склоновете на Родопите, Странджа и Сакар планина и по южното крайбрежие на Черно море . Навсякъде у нас има възможност да се отглежда дафиново дърво. Една саксия е достатъчна да задоволи нуждите на едно домакинство, а когато се изолира от студа през зимата, може да се  засажда  и в двора като декоративно растение.

Дафиновото дърво се отглежда предимно заради листата, които са незаменима ароматна подправка.

Дафиновият лист се прибавя при приготвяне на ястия с риба или месо, кисело зеле, мариновано червено цвекло, мариновани краставици, зелени домати и др. По-специално, подправката се добавя към ястия от дивеч, говеждо месо, рибни маринати, ястия с картофи, сосове, рагу, гулаш и различни варива. Дафиновите листа придават своеобразен аромат и на сладкиши и ликьори.

Най-много етерично масло в листата се натрупва през хладния период на годината – от ноември до май-юни. Тогава се прави и беритбата.  В листата се съдържат дъбилни вещества, полифеноли, захари, смоли, фитонциди. Както дафиновите листата, така и  младите клончета съдържат 2-4% етерично масло, 75% от което заема евкалиптолът. Маслото от плодовете се използва във фитотерапията.  Дафиновото растение е светлолюбиво, сухоустойчиво и средно студоустойчиво. Издържа на температури до минус 14оС.  Не е взискателно към почвата.

Рецепта с дафинови листа при синузит: Нарязват се  на дребно  30-50 g свежи дафинови листа и се заливат с чаша растително масло. Съдът се поставя на тъмно място да престои 5 дни, като се разклаща от време на време. След това се  прецежда и се използва за поставяне по 2-3 капки в ноздрите.

Рецепта за здрави стави:    20 листенца от дафинов лист се варят в един литър вода за 5 минути. Цялото количество се излива във ваната. Във водата трябва да се стои не повече от 20 минути. След петата баня ставите престават да скърцат, болката стихва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име