Вероятно малцина биха повярвали, че далиите не се отглеждат в нашите градини от древни времена, а за първи път са засадени в най-представителните османски градини преди само 2 века. Още по-странно е, че в началото далиите не били нито чак толкова пъстри, нито толкова пищни.

Истината обаче е, че с неустоимата си красота това цвете е завладяло сърцата на всички любители на цветната красота и нещо много повече, тя е станала един от цъфтящите символи на красота и съвършенство вплитайки се в културата и традициите на не един народ. Макар далиите да нямат великото минало на други популярни цветя, като розите и хризантемите, те имат своето велико настояще, което никой не може да отрече. Енциклопедична истина е, че от съществуващите около 30 – 40 диворастящи вида далии чрез систематична селекция за отминалите 200 години са създадени над 20000 сорта, което прави далиите едно от най-богатите на сортове културно растение, а това е смайващо, имайки предвид, че тя не е ценна нито като хранително, нито като лечебно или техническо растение, а единствено заради красотата на своите цветове.

Разнообразието при далията както вече споменахме е много голямо, за това ще разделим условно сортовете на три групи в зависимост от приложението им в градината, а именно: сортове за леха, бордюрни далии и едногодишните сортове, които имат някой особености в технологията на отглеждане. Когато говорим за разнообразието при далията не можем да не кажем, че то е получено основно от няколко семпли  ботанически вида най-важни сред които са Dahlia coccinea – червена далия, Dahlia sambucifolia – бъзолистна далия, Dahlia coronata – ароматната далия, Dahlia merckii –  меркиева далия, Dahlia pinnata – переста далия и др. тези далии са много бледа сянка на едроцветните градински сортове, но все пак някой специализирани доставчици на семена ги предлагат, като специално за най-запалените любители на това прекрасно цвете. Ботаническите видове далии са отличен избор за леха с полски цветя и за алпинеум, но не би боло удачно да ги смесвате с техните пищни потомци, сред които биха изглеждали неуместно.

Далиите са капризни растения и това е добре известно на всички, които са ги отглеждали. На първо място за доброто си развитие те се нуждаят от отцедлива, но достатъчно богата почва. Далиите се развиват особено добре върху почви с много органично вещество, поради което е желателно да внесем някакъв органичен тор (компост или угнил оборски тор) преди тяхното засаждане. През пролетта и лятото подхранването с комплексни торове през 2 седмици дава отлични резултати. Подхранването на далиите трябва да се прекрати до средата на август. Освен към почвата и хранителният режим далиите са много взискателни и към влагата. За да имате красиви и добре развити растения не бива да ги оставяте без поливка, ако времето е сухо. Далиите които повяхват често поради липса на достатъчно влага цъфтят с  по малко на брой и по-дребни цветове. За да намалите нуждата от поливане на местата със сухо и по-топло лято можете да мулчирате около растенията с органичен мулч.

В районите с по-влажно и умерено лято по черноморското крайбрежие и около Истанбул най-добре засадете растенията на слънце, от слънце ще се нуждаят и растенията отглеждани на по- голяма надморска височина в планините. На местата с горещо и сухо лято каквито са условията в по-голямата част от Тракия и на много места във вътрешността на азиатска Турция е желателно  далията да се отглежда на леко засенчени места където слънцето не е така изгарящо, но светлината която растенията получават е достатъчна. В места с горещо лято можете да отглеждате далията и до северни стени където винаги условията са много по-благоприятни за видовете не понасящи твърде горещо и сухо време. Важно е да се обърне внимание, на това че далията не страда толкова от летните горещини, колкото от сухият въздух. Това се илюстрира прекрасно съпоставяйки две растения от един и същи сорт отгледани на место с по-висока въздушна влажност и на такова със недостатъчна влага. Едното ще има по-свежа листна маса, повече и по-едри цветове, по-дълъг живот, докато растението отглеждано на по-топло и сухо място биха имали по дребни листа с по-светъл цвят, по-малко и по-дребни цветове, а цъфтежът им ще е значително по- кратък.

Използването на далиите е почти неограничено и с право те могат да бъдат наречени универсално градинско растение, особено на местата, където условията са подходящи за тяхното развитие. Ниските сортове могат да се използват за озеленяване на килимни цветни площи и за засаждане около алеи и входове. Ниските сортове са обичани контейнерни растения, както за градината така и за балкони и прозорци. Средно високите сортове са идеални за цветният бордюр и за създаване на малки групи в цветните площи. Най-високите далии могат да се използват като интересна алтернатива на храстовата растителност.

Съвети на специалиста:

  • На повечето места близо до брега далиите не се притесняват от зимните студове и могат да бъдат отглеждани като многогодишни растения. В тези райони е желателно веднъж на две до три година растенията да се презасаждат, така че да се подобри тяхното развитие чрез обработка на почвата, торене и намаляване на гъстотата чрез разделяне на силните стари растения.
  • Дори в районите със сухо и горещо лято далиите могат да се развиват чудесно ако са засадени в добре поддържана градина, в които тревните и цветните площи се напояват редовно, защото така се създава благоприятен по-влажен микро климат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име