ГРАДИНСКИ ПОКРИТИЯ ЗА ВСИЧКИ СЕЗОНИ

0
2976

Често като синоним на градина използваме термина зелена площ.  Отдавна в градините се използват различни покривни материали, които заместват класическите тревни площи. В миналото най-често използваните покривни материали са различните настилки, които използвани по определен начин могат изцяло да заменят тревата. Най-използвани  са чакъла и трошения камък. И двата материала са ни познати предимно като меки настилки за алеи, но с тях успешно могат да бъдат решени и по-големи площи. Mодерните покрития включват изкуствените треви и градинските мокети, които създават ефект близък до този на тревните площи във всички сезони. Не изискват никакви допълнителни грижи особено когато поставите изолационна мембрана, която гарантира, че плевели не могат да се развиват.

Цветните площи са една реална алтернатива на тревните. При тях различни достатъчно устойчиви цветни видове се засаждат на гъсто като заместител на тревата. Този вариант за алтернативно градинско покритие е един от най-ефектните, но в същото време и най-трудоемък, като често той не се различава от стандартните тревни площи по грижите, от които се нуждае.

Предимства на покривните материали в сравнение с естествените тревни площи:

 • Много по-богат избор от възможности – могат да се изберат цветни покрития, които са напълно естествени, такива от чакъл или трошен камък, които имат контрастиращ вид и не на последно място, близките по вид до естествената трева  изкуствени материали.
 • Градинските покрития са много по-икономични от гледна точка на поддръжката. Напояване не се налага или то е нужно в много по-малка степен, коситба на практика не се налага или е нужно сама 1 до 3 пъти годишно при цветните площи.

Използването на сукулентни като покритие на зелените площи е сравнително нова и много популярна практика в страните с недостиг на вода за напояване. В този случай са по-подходящи видовете без тръни, които образуват покритие с възможно най-плътна  текстура. У нас за тази цел могат да се използват различните видове седум, особено подходящ е испанския седум. Създаването на това покритие е доста трудно, но то има красив естествен вид и поддръжката, от която се нуждае, е много малка.

 • Всички изкуствени градински покрития позволяват неограничено използване и отъпкване, което прави площите, покрити с тях своеобразни площадки. Това е особено важно за малките градини, които се използват интензивно. Така се получава интересния ефект на истинска градина, съчетан с максимална прагматичност.
 • Добре положените покрития изключват възможността от заплевяване, като е възможна появата само на единични растения от някои особено агресивни видове, борбата с които в този случай е извънредно лесно.
 • Повечето покрития са с близка цена до тази на тревните площи. Ако към стойността на тревните площи добавим и разходите за поддръжка, различните градински покритията стават още по-евтини, защото при тях се правят само еднократни разходи при създаването им.

Типичните цветни покрития се различават от цветните площи по това, че те имат по-скоро характера на поляна. В този случай се използват или видове, които цъфтят целогодишно или такива, които подрязани след цъфтежа имат склонност да цъфтят отново.

 • Не на последно място изкуствените покрития не се ограничават от каквито и да е особености на градината. Например истинска трева няма да се развива под плътна сянка, но изкуствената трева там ще стои не по-зле отколкото на открито.

Недостатъци на различните градински покрития спрямо естествената трева:

 • Всички покрития са по-груби чисто физически и при спорт или игра на деца вероятността от контузии е по-голяма.
 • Естествените тревни площи се охлаждат чрез транспирация от листата и затова поддържат приятен температурен режим, докато изкуствените покрития имат склонността да се нагряват, което прави градината некомфортна, не само в най-топлите части от деня, но и доста след като те са преминали. Този проблем може да се реши отчасти чрез засенчване с дървета и храсти и извършването на напояване.
  В този случай се разчита на това, че водата ще отнеме част от топлината, но това елиминира един от големите плюсове на изкуствените покрития.
 • Изкуствените покрития, особено някои от тях, имат доста по-статичен ефект.

Чакълът и трошеният камък са едни от най-често използваните не растителни градински покрития у нас, докато в повечето страни с развито градинарство и горещ климат се нареждат веднага след изкуствената трева. Обикновено площите покрити с чакъл или трошен камък се озеленяват с по-малко на брой и по-дребни растения.

Като градинско покритие могат да се приемат и различните мулч материали. Често те са ярко оцветени и имат доста атрактивен вид. По принцип мулчът е част от агротехниката на цветните площи, но остава твърде дълго непокрит от растенията, което го прави неразривна част от визията на градината.

Изкуствената трева все още у нас се приема за твърде скъпа, но на повечето места с подобен на нашия климат, тя преобладава. Това покритие се поставя лесно, не се нуждае от почти нищо и най-важното, имитира с голям успех естествения чим. Изкуствената трева е скъпа инвестиция за една градина, но тя се възвръща многократно там, където тревните площи трябва да се поливат със скъпа питейна вода и в случаите, когато членовете на семейството са твърде заети и се налага да наемат външен човек за поддръжката на тревата.

Напълно покритата с настилки градина е един интересен вариант. Това може да се постигне с различни видове твърди настилки, като в този случай не е от значение толкова вида на настилката, колкото използваната растителност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име