Мотофрезите са от гамата на малогабаритната техника, която смело навлиза като необходим инвентар за извършване на плитки почвообработки. Те са подходящи за разрохкване на почвата до дълбочина 15-18 cm, като разтрошават буците, размесват торовете с почвените агрегати, нарязват растителните остатъци. В крайна сметка се създава рохкав почвен слой, подходящ за сеитба, разсаждане и отглеждане на цветя, зеленчуци, билки и полски култури (фъстъци, царевица, слънчоглед и др.).

Почвообработващите фрези са компактни, маневрени и с не сложно устройство, даваща възможност с тях да  работят всички пълнолетни хора. Цената им не е малка (от 400 до 1400 лв.), но при всички случаи тя се откупува за 1-2 години, като тук не се отчита голямото удобство, което се постига от намаляването на ръчния труд.

Основната част е фрезов барабан , който е комплектован от вал с фланци и монтирани на тях „Г”  или „Т” – образни мотички .

Фрезовият барабан се задвижва от четиритактов едноцилиндров двигател  с вътрешно горене.

При въртенето си мотичките отразяват пласт почва и го разбиват на ситно. Посоката на въртене на фрезовия барабан съвпада с тази на движение на машината, което облекчава работата.

При необходимост от заточване трябва да се знае, че режещата част (острието) на мотичките е 25-30 градуса. Дълбочината на фрезуването се съобразява с предназначението на почвообработката и може да се регулира с опорното колело.

Тя се движи в границите от 4 до 18 cm, в зависимост от степента на плътност на почвата, заплевеността и агротехническите изисквания.

Двигателите на мотофрезите са бензинови  (по-рядко дизелови) с въздушно охлаждане. Те работят най-добре с чист безоловен бензин с октаново число 95 (А95Н). Резервоарът е с вместимост около 2 л.

Запалването на двигателя става с ръчния стартер, като стремежът е въжето да се издърпва рязко, но не до края.

Най-често мотофрезите имат 1-2 предни скорости и 1 задна. Ако почвата е твърда или много заплевена трябва да се работи на 1-ва скорост, за да не подскача машината, а при леки песъчливи почви може  да се работи и на по-бързата.

Новите модели на болшинството от фирмите производителки, които могат да се намерят на нашия пазар са с настройващо се кормило във всички посоки и регулируеми ръкохватки – странично и на височина. Помощните машини (на 6-7 к.с.) се продават и с допълнителни аксесоари – браздир, палцева косачка, култиватор, помпа водна, ремарке и др., които никога не са излишни.

Най-подходящ начин за работа е совалковият с кръгови завои в края на обработваните лехи.

 

Препоръки при работа

  1. Площите, които ще се окопават се почистват предварително от камъни, клони и други чужди предмети;
  2. На стръмни терени работете само успоредно на наклона;
  3. Да не се работи при влажна почва, тъй като качеството се влошава значително;
  4. Извършването на ремонтни или проверовъчни дейности да става при изгасен двигател;
  5. Не зареждайте с гориво работещ или горещ двигател;

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име