Тревните площи изискват постоянни грижи за регулиране на растежните условия и на динамично протичащите процеси в тревостоя. Луксозно и интензивно поддържаните морави не бива да се оставят  по-високи от 5 – 7 cm, което изисква ежеседмично косене в периода май – октомври. Основният градински уред за тази практика е к о с а ч к а т а.

         Първата косачка е създадена през далечната 1830 г. от англичанина Едуин Бъдинг, който въвежда принципа на вретеновидно отрязване на тревата – точно, чисто и равномерно. И днес този тип косачки се използват при голф игрищата и стадионите.

ВИДОВЕ КОСАЧКИ

         В зависимост от средния размер на площта, за която ще се грижите, на пазара се предлагат няколко основни типа косачки. Всички те работят на принципа на създаване на въздушен поток при въртенето на ножа (или ножовете), при който тревите се доизправят, а откосът се издухва встрани или се събира в кош-колектор с обем       40 – 60 литра.

 

Ръчни механични косачки.

Препоръчват се за косене на морави до около 100 m².

Ножовете (най-често 5) са криволинейно монтирани на цилиндричен барабан, който приема въртеливото движение от двете водещи колела. Чрез тях височината на косене може да се настройва от 12 до 40 mm на 5-6 степени. Ширината на окосяваната ивица е от 30 до 40 сm, в зависимост от модела. Допълнителната екстра е събирателен кош.

Косачки с електрическо захранване. Използват се за среден размер тревни площи (до 500 m²). Предлагат се в широка гама в зависимост от мощността на ел. двигателя – от 800W до 1600W. При покупка обаче избирайте косачки с мощност над 1000W, осигуряващи стабилен работен режим. Не пропускайте и окомплектовката  –

събирателен кош, спестяващ една от трудоемките, но задължителни следкоситбени операции – събирането на тревата с търмък.

Качествените ел. косачки трябва да имат и следножов направляващ дефлектор, който да насочва окосената трева в коша. Така той се пълни цялостно и не се дава възможност за падане на тревни кичури по моравата.

Височината на косене се регулира степенно (средно на 4 нива) от 10 до 60 mm, ръчно (с жило) или чрез развиване на опорните колела (само при малките косачки) и смяна на позицията им. Ширината на окосената ивица варира от 35cm до 50 cm,  в зависимост от модела.

Безспорните предимства на косачките с електрическо захранване (спрямо моторните) са ниското ниво на шума (с около 20 децибела), липсата на изгорели газове, много подвижни и лесни за обслужване.

 

Моторни косачки.

За предпочитане са при по-големи  тревни площи – над 500 m². Те са истински професионални машини за любители. Със стабилния си бензинов двигател, алуминиев или олекотен метален корпус и лагерувани колела, тези косачки са създадени за дълъг работен режим в сравнително тежки условия.

Благодарение на безстепенното регулиране на скоростта двигателят работи постоянно на оптимални обороти. Това

предимство ги прави подходящи за косене и на много гъста трева. Рамката е ергономично оформена, антивибрационна, сгъваема.

Качествените моторни косачки са с усъвършенстван дизайн на корпуса, осигуряващ оптимално вентилационно действие на режещите ножове и насочващо действие на въздушния поток. Той изправя полегналата трева, ножът я отрязва, а въздухът я издухва назад в колектора.

Тримери за трева.

Асортиментът им включва: акумулаторни, моторни и електрически, като последните са най-евтини и достъпни. Особено подходящи са за работа на проблемни места. Изключително компактни, удобни и лесни за обслужване.

Класическите тримери се произвеждат с работна мощност от 400 до 500W. По-слабите  – 230W, са подходящи само за дребни довършителни работи в градината. Телескопичното стъбло и помощната дръжка, която се настройва безстепенно, разпределят оптимално теглото и улесняват работата.

 

Срязването на тревните стъбла става чрез пластмасова корда, поместена в предпазна глава. Самото подаване на кордата е автоматично, което осигурява прецизно подрязване. Диаметърът на окосявания кръг е 250 – 300 mm. И тук е спазен принципът на изправяне на тревата при въртенето на режещата глава (шпула) с кордата, т.е. създава се турбоефект, спомагащ за безпроблемно рязане.

Други видове косачки. Към съвременната градинска техника, за по големи площи (над 1000 – 1500 m²) се причисляват самоходните райдери с фронтално режещо устройство и градинските трактори с подколесна косачка.

Райдерите на практика са мобилни и маневрени градински кари с двигател около 10 к. с., притежаващ 3-5 предни скорости и 1 задна. Режещата глава най-често е с 3 ножа, осигуряваща ширина на косене от 950 до 1000 mm.

Градинските трактори са с двигатели от 12 к. с., имащи 6 предни скорости, 1 задна и режеща глава с 2 ножа. Въпреки малките си габарити те се предлагат със специализиран инвентар – ремарке с обем 200 л, гребло за мъх, торачка и сеялка, устройство за изриване на сняг и др.

Косачките със слънчево захранване (с панел и компютър) и косачките на батерии

Те са сравнително нови изделия на пазара, търсещи все още своята ниша. Първите работят чрез зададена компютърна програма, а вторите се задвижват от акумулаторна батерия, която има капацитет за 1 час непрекъснато косене без презареждане – около 600 m² добре поддържана тревна площ. По-скъпи са от традиционните косачки.

#градинскикосачки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име