Богатото разнообразие от сортове люляци дава възможност да комбинирате цъфтящи храсти с различна багра – от снежно бяло до наситено пурпурно или бледо лилаво и да направите люлякова градина в двора си.

Ярките багри на люляка добре се съчетават с други храстовидни видове. Вечнозелените храсти осигурява плътен фон, на който контрастират люляковите цветове.

Когато теренът на двора е с наклон, терасирането е едно добро решение при оформянето градината. Освен това терасирането на двора внася допълнителна раздвиженост на ландшафта. Обособяването на отделните нива с камъни допринася за натуралния вид на градината. Веднъж положени, каменните зидове ще се съхранят непроменени през годините.

Чрез терасирането можете да създадете няколко мини-градини, които да озелените в различен стил. В някои от тях можете да засадите многогодишни листнодекоративни растения и вечнозелени храсти, с които да оформите перманентни композиции.  Други мини-градинки може да посветите на едногодишни цветя, чиято композиция можете да променяте всяка година.  Друга положителна черта на терасирането е, че предотвратява ерозията, позволявайки на дъждовната вода да се просмуква в отделните нива на градината, вместо да се стича по наклона, отмивайки почвата.

Пътеките и стълбите са  важна част от двора, на която трябва да се обърне внимание при оформянето на ландшафта. Те не само ни водят от една част на градината към друга, но и предпазват растителността от утъпкване. Освен това добре оформените пътеки подсилват красотата на ландшафта. Каменните пътеки са класика. За изграждането им можете да използвате различни видове плоски камъни или каменни плочи.

Друг акцент тук, който ще оживи всяка една градина, са водните структури. Все по-често водните елементи намират място при дизайна на ландшафта. Много от хората обичат да слушат звука на течащата вода, чието ромолене им действа успокояващо и релаксиращо. Водните структури придават очарование на градината и елегантно подчертават красотата на градината и допълват каменните елементи в двора, ограждащи уханните люляци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име