Къщата и дворът са изградени върху стръмен терен от скален масив и свличаща се почва. Когато преди 10 – 12  години Диана и Славейко Геневи  се захващат със строежа се е наложило не просто да прекроят, а да създадът терен, така че в най-ниската му част да се издига къщата, а над нея в три нива да се оформи дворът. Още про покупката мястото и двамата са наясно, че теренът ще иска много работа. Терасиране, камиони пръс, трамбоване… Но пейзажът е изключителен. Това са Родопите с кът от старата част на Хвойна. Точно тази картина нахлува през прозорците на къщата.

За да терасираме двора докарахме повече от 70 камиона пръс – разказва Диана – в естествения си вариант той беше необитаем. След като оформихме терасите засадихме брези, секвои, смърчове и много декоративни храсти и цветя, които създават усещането за фрагменти от алпинеум. До един от тях сме вкопали дървени греди, които имат едновременно декоративен и функционален характер, защото фиксират почвата и не й позволяват да се свлича към алеята.

Навесът е в най-високата част на двора и той със сигурност ще се превърне в любимо място, защото от там панорамният изглед е най-цялостен.

Входът на къщата е към двора във височината на средното ниво. Проектът по който строихме беше за типова вила с вход на приземно ниво, малък балкон на спалнята и голяма тераса там където сега сводестият мост се свързва с второто ниво на двора. Гаражът, който построихме към западната стена ни позволи върху плочата му да издигнем чардак в стила на традиционната българска архитектура. /вижда се на водещата снимка б.р./ Този чардак създаде характер и индивидуалност на къщата и се превърна в любимо място за гости и приятели, защото там къщите отсреща и върховете над тях сякаш са седнали с тебе на масата.

В останалата част на къщата решенията са подчинени на съвременната градска естетика. Холът е обзаведен с гарнитура трапезария, кухненски бокс и камина към която Славейко прокара топлопроводи и благодарение на хидро и термо изолацията тази камина отоплява не само хола, но и долния етаж където е пералнята и горния на който са спалните. Толкова ефективно е това отопление, че и през зимата тук можеш да се разхождаш по къси ръкави.

 

А за нас възможността да живеем тук през всички сезони е като сбъдната мечта, защото в Хвойна въздухът е чист, планината е зашеметяваща и хората са прекрасни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име