ВЪТРЕШНА СТЪЛБА

0
3532

Тя е подходяща за връзка с таванските помещения или когато свързваме два етажа в импровизиран мезонет. Нейната лека конструкция и сравнително малкото място, което заема я правят подходяща и за неголеми помещения. Тази стълба ще изглежда най-добре ако се изработи от дъб или чам. Долният край на носещата колона се прикрепя за пода, а горният се укрепва към носещата греда с помощта на болтове и дюбели. Перилата, ограждащи площадката на горния етаж ще ви пречат когато пренасяте мебели, затова можете временно да ги свалите.

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ И ИНСТРУМЕНТИ

 1. Набор инструменти за работа с дърво.
 2. Циркулярна пила
 3. Бормашина
 4. Шлайфмашина
 5. Носеща греда със сечение 340 х 190 мм.
 6. Фугирани дъски с размери 600 х 250 х 50 мм./количеството виж на чертежа/
 7. Една дъска 600 х 350 х 50 /най-долното стъпало/
 8. Греда 140 х 140 мм. /основа на стълбищната площадка
 9. Греда 110 х 110 мм. /стойка за  парапета/
 10. Греда 90 х 110 мм /ръкохватки на парапета/
 11. Дъска 120 х 30 мм. /за хоризонталните връзки на парапета и крепежните скоби/
 12. Стругована летва с диаметър 40 мм. /За перилата/
 13. Болтове с шайби с диаметър 10 мм.
 14. Дюбели
 15. Прозрачен лак

 ИЗРАБОТКА

Преди да започнете работа начертайте на пода проекция на стълбата с площадката. Този чертеж в реален размер ще ви позволи да определите габаритите и точното място на стълбата, а също и броя на стъпалата. При изчисленията имайте предвид дължината на стълбата, нейният наклон и най удобния интервал между стъпалата /от 160 до 200 мм/. Площадките за монтиране на стъпалата, както и сглобките са показани на чертежа. Най-добре е да започнете монтажа от стълбищната площадка.

СТЪЛБИЩНА ПЛОЩАДКА

Елементите от чертежа се пренасят върху дървения материал от тях ще създадете конструкцията.  Сглобките, предназначени за свързване на хоризонталните дъски със стойките на перилата се очертават върху дървото и се изпилват.

За проверка и поправка на допуснатите неточности направете предварителна контролна сглобка на цялата конструкция. При положение че всичко е наред, укрепете конструкцията с щивтове и болтове. Готовата конструкция на площадката укрепете към опорната греда, като изпилите сглобките, отчитайки нивото на пода. Закрепването на площадката е сложна и деликатна работа, за която ще ви бъдат необходими помощна стълба, скеле и помощ от един двама приятеля.

СТЪЛБАТА

Стълбата с централната греда. Стъпалата са укрепени на хоризонталните площадки, изрязани в гредата

Единствена опора на тази елегантна конструкция е централният стълб, изработен от греда със сечение 340 х 190 мм. Това е най-важният елемент от конструкцията. Големите му размери едва ли ще ви позволят да го обработвате в домашни условия и затова е най-добре да го поръчате в професионална работилница.

Наклонената греда с триъгълните врязвания трябва да се опира на пода и на стълбищната площадка. Тези места се отбелязват предварително

С циркуляр или трион внимателно изрязвате триъгълни фрагменти така, че да са успоредни на пода и площадката. Върху тях ще бъдат монтирани стъпалата. Предварително в ъгъла на всеки срез трябва да издълбаят  отверстия с диаметър 25 мм. Те ще съответстват на долната плоскост на стъпалата и ще спомогнат да се предотврати разместването на детайлите по време на работа. Всички части се изравняват с рашпила или шлайф машина. След това носещата греда на стълбището се прикрепя към пода и площадката с помощта на дюбелите и винтовете. Стъпалата се правят от фугирани дъски. След като се вземат точните размери се пробиват дупки и всяко стъпало се закрепва към носещата греда с по 4 болта с гайки. Парапетът на стълбищната площадка се състои от три стойки, укрепени със сглобки.

Поглед отдолу. Мощната греда е основа на стъпалата
Конструкцията е монтирана и предстои да бъде довършена

ДОВЪРШИТЕЛНИ РАБОТИ

Всички детайли се шлифоват и ъглите им се заглаждат със финна шкурка. Гнездата на болтовете е добре да се запълнят с кит в цвета на дървото, след което цялата конструкция се покрива с няколко слоя безцветен лак. Ако желаете за допълнителна безопасност можете да поставите стругована летва с диаметър 40 мм. закрепена за стената с метални носачи.

ВНИМАНИЕ

За да съответства на изискванията за безопасност разстоянието между горната и долната хоризонтална летва на парапета трябва да е не повече от 180 мм, затова можете да поставите няколко реда такива обезопасителни елементи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име