Градинската врата е толкова важна, колкото и входа на къщата, тя трябва да бъде очарователна, така че да впечатли всеки особено, онези които никога няма да минат през нея, за да разгледат градината и дома, които се намират там.

Тя е първото нещо, което вашите гости ще видят и се явява своеобразен етикет на цялата градина, затова не бива да подценявате избора й, както и оформлението около нея. Входната врата на градината трябва да притежава основните особености на оградата или да контрастира на тях целенасочено. Обикновено високите плътни огради спиращи погледа се нуждаят от масивни плътни врати и обратно ажурните огради ще изглеждат по-ведро с ажурни врати, макар че ако подходите с вкус и противоположните варианти могат да бъдат доста интересни. Озеленяването около вратата зависи преди всичко от това какви са особеностите на площа, колко място има, има ли непокрита с настилки площ, в която директно да засадим растения или трябва да използваме такива в саксия и каче и тн. Важни също така са цветът на вратата, материалът, от който е направена и тн.

Цветното озеленяване директно върху ажурните врати е красиво и интересно. То ще ограничи отчасти погледа към двора, като създаде интересен цветен акцент в самото му начало. Този тип озеленяване е труден за поддържане поради бързото изсъхване на съдовете, които се използват в този случай. Това налага да се предпочетат същите добре изпитани и устойчиви растения, които използваме и на балкона. Подобно озеленяване е особено подходящо за планинските населени места, където влажността е по-висока, както и в близост до големи водни басейни.

Полуажурна врата като тази допуска погледа на страничния наблюдател в градината, така че трябва да осигурите достатъчно красива гледка непосредствено зад тях. Едно от важните предимства на ажурните огради е, че всеки, който минава край вашия дом, може да се полюбува на красотата на градината ви. Това обаче е и основният недостатък, тъй като зад вратата трябва да има нещо хубаво, което да си струва откритостта.

Когато оградата е масивен каменен зид, а вратата е плътна, е добре да смекчите техния тежък визуален ефект с няколко растения, засадени в саксии. Обикновено те се разпределят от двете страни на вратата или във висящи кошници по оградата. В случая много силен ефект има катерливата лоницера в ъгъла, която има голям зелен обем и прелестни цветове.

Озеленяването около вратата, което комбинира едновременно градинска растителност, както и такава, отглеждана в големи саксии, е много ефектна възможност предимно при входа на дома, но е приложима и при входната врата на двора, ако пред нея има зелени площи.

В професионално озеленените градини входната врата обикновено е маркира от красиви групи, а при геометричните градини – от различни бускетни форми

При битови врати трябва да се спрем на по-семпло озеленяване или напълно да се откажем от такова, защото те са проектирани и традиционно използвани без растителност наблизо. Основният ни стремеж  в този случай е озеленяването да е просто и ненатрапчиво, като смекчава ефекта от високите зидове, но не скрива декоративните елементи на оградата и вратата.

Когато домът ви няма градина или тя е ограничена само до задния двор, не бива да оставяте входа без зеленина. Къщите с входна врата, излизаща направо на улицата, не са малко. Обикновено в този случай пред входа има достатъчно място, за да се поставят няколко едри растения, така че да разкрасим мястото и да го превърнем в един специален пъстър кът.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име