Няма нищо по-прекрасно от това да превърнем тясното пространство на балкона в уютен кът, където да осъществяваме творческите си хрумвания или просто да се наслаждаваме на свободното си време. Цветята като носители на ведрост, радост и спокойствие са неизменна част от това райско кътче – с тяхна помощ можем напълно да се изолираме от урбанистичната обстановка и поне за миг да се откъснем от сивотата на ежедневието. Висящата кошница с каскадни цветя ще внесе романтични нотки към обстановката на балкона, разпръсвайки багри и аромат.

Трябва да знаете, че висящите кошници се различават от саксиите, тъй като при тях не се използва градинска почва, а само торфена смеска. Традиционните висящи кошници имат и много сфагнов мъх, който служи за задържане на влагата. Но преди да започнете изработката на кошницата, трябва да помислите как ще я поливате – най-добрият вариант е да я закачите на макара, с която да я спускате. Вторият важен въпрос е какви цветя ще засадите в нея. Растенията, на които ще се спрете, трябва да могат да се развиват в субстрат без градинска почва: вербена, петуния, сакъзче, фукция, бръшлян и други. Трябва да имате едно централно растение, което ще засадите най-отгоре в кошницата и смес от други стелещи се растения, които се разполагат отстрани на съда.

Изработка на висяща кошница със сфагнов мъх:

необходими са ви телена кошница, вериги или въжета за закачане на кошницата, кука на тавана или стената, сфагнов мъх, готова торфена смеска, основно цвете и комбинация от стелещи се растения.

Вземете няколко шепи мъх и облицовайте с дебел пласт (най-малко 2.5 см) дъното на кошницата и около 1/4 от стените на съда. Удобно ще ви е, ако за опора използвате подходяща саксия.

След като внимателно извадите цветето от саксията заедно с почвената туфа, увийте цвета с найлон, за да го прекарате през решетката на кошницата без да го нараните.

По този начин оформяте външната периферия на композицията с брой цветя, отговарящ на замисъла ви.

След като подредите висящите отстрани цветя уплътнете с мъха вътрешните стени на кошницата.

Отгоре засипете със слой от торфената смеска и направете отвори, в които ще сложите „централните” растения.

След като оформите върха на композицията отново запълнете празнините с торфената смес и уплътнете, притискайки леко с пръсти.

Полейте добре кошницата  и я оставете да се отцеди върху кофа в банята или на балкона. След това я закачете на избраното място. В случая  композицията е от циганчета и ако изберете същите цветя, трябва да имате предвид, че те не понасят пряко слънчево греене и суховеи.

Удължете живота на висящите кошници: През лятото цветята сякаш стават по-рехави и все по-рядко цъфтят, но с малко навременна помощ можем да възвърнем пищния вид на кошницата.

  • Редовно отстранявайте увехналите цветове, така че да предотвратите образуването на семена, което потиска растежа на новите цветни пъпки.
  • Поливайте редовно висящите кошници, тъй като те изсъхват по-лесно. Ако това не помага на растенията да се почустват по-добре в летните жеги, тогава преместете кошницата на по-сенчесто място.
  • Не забравяйте да подхранвате растенията с балансиран течен тор на всеки 10 – 15 дни, за да стимулирате растежа.
  • Ако растежът е задоволителен, тогава, за да стимулирате формирането на цветни пъпки, използвайте течен тор, който е с по-високо съдържание на калий.
  • Отстранявайте увехналите и пожълтели листа, за да предотвратите появата на вредители и развитието на болести. Ако е необходимо, третирайте растенията с инсектицид и фунгицид.
  • Ако не искате да си правите сами висяща кошница, можете да си купите пластмасов вариант, който представлява голяма саксия (с вградена подложка) или контейнер, в чиито стени има дупки за стелещите се растения.
  • Подходящи растения за висящи кошници са: циганче (Impatiens), стелеща се петуния (Petunia hybrida от групата Surfinia), обички (Fuchsia), латинка (Tropaeolum), сакъзче (хибриди на Pelargonium peltatum), бегония (Begonia), някои видове камбанки (Campanula), вербена (Verbena), флокс (Phlox) и други. За да постигнете по-добър контраст, използвайте и зелени растения като бръшлян (Hedera), на чийто плътен фон ще се открояват цветята. Можете да комбинирате ярките цветове на тези растения като внимателно подбирате багрите и най-вече еднаквостта в изискванията им по отношение на светлина, влажност, киселинност и подхранване.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име