За типично градския човек е изумително преживяване да отиде в някое село. Някога в новини и репортажи виждаме изоставени и рухнали села, но това не е цялата истина. Много пъти сме гостували в невероятни селски къщи и всеки път вълнението е ново. Това е така, защото за разлика от модерните градски жилища, селският дом дава много по-голямо поле за изява. Човек може да даде воля на фантазията си в един малък апартамент, но за повечето хора голямото пространство е от изклютелна важност. Чувството за простор, което те обхваща, влизайки в двора на нашите домакини, не може да се сравни с нищо друго.

Дворът е заобиколен от две къщи и навеси с изцяло етнографски екстериор. От керемидите, до стълбите и прозорците всичко отговаря на архитектурата, създадена от предците. Добре подържани алеи водят до всички точки на двора. Голямата особеност са двете съвсем истински палми до басейна, които кой знае как са пораснали толкова високи на нашата географска ширина.

Отвътре къщата е запазила замисления от собственика стил, но доста модерно видоизменен. Може да се каже, че интериорът е взел най-доброто от миналото и съвременността. Стените в дневната са покрити с дървена ламперия, по която са монтирани лавици с керамични съдове. Съвременна печка тип камина е вградена в старобългарското огнище. Тя отоплява цялото жилище посредством модерна инсталация. Трапезарията е точно срещу камината и е представена от кръгла маса и тапицирани дървени столове. Самата дневна е замислена като някогашна одая, за което допринасят миндерите под прозорците и десена на тяхната тапицерия. Православни икони и кръстове са формирали малък олтар в нишата над дивана. Внушението за едновремшна гостна стая тук е много въздействащо.

Къщата разполага с няколко спални. Всички те са в минималистичен стил, дори с усещане за аскетизъм. Характерни за тях са пастелните тонове на стените и дизйна на мебелите, които са в пълен синхрон с общия стил. Стари семейни снимки в естетични ретро композиции, представляват семплата декорация на спалнята.

Точно под покрива на закрита вътрешна тераса е обособено място за почивка и мъжки забавления.

Очевидно е, че билярдната маса играе основна роля тук.

Останалата част на терасата е превърната на зимна градина.

Това е само малка част от прекрасния дом, в който гостувахме. Традиция, чувство за естетика и съвременни възгледи се преплитат в едно, за да оставят в нас неповторимото чувство, с което си тръгваме от тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име