БУКЕТИ ОТ КЛОНКИ

0
2932

През втората половина на зимата клонките на много от рано цъфтящите храсти и декоративни дървета както и на някои овошки са в състояние да разцъфтят бързо, поставени при подходящи условия. Букет от клонки във вазата ще донесе усещането за пролетна свежест у дома още през месец февруари.

ФОРЗИЦИЯ

Клонки от подходящите видове могат да се форсират от първата половина на януари, като точният момент, от който можем да работим с определен вид зависи от фазите на покой. Почти всички дървесни и храстови видове имат две фази на покой през зимните месеци.

ГОЛОЦВЕТЕН ЖАСМИН

Първата фаза е тази на дълбок покой, при която, независимо от условията на околната среда, растенията остават неактивни.Втората фаза е на принудителния покой, при която растенията се повлияват бързо от благоприятните условия на околната среда и започват своето развитие и цъфтеж.

ЯПОНСКА ДЮЛЯ

Именно момента, в който приключва фазата на дълбокия покой за растенията е определящ за използването на клонките им за форсиране.

ХАМАМЕЛИС

Тогава първите цветове се появяват само след около 10 – 15 дни, в зависимост от температурата, конкретния вид и др.

Форсирането на клонки от различни дървесни и храстови видове трябва да се извършва в помещения с относително ниска

ХЕМОНАНТ

температура 18 – 22 0С. Денонощните амплитуди ще бъдат добре дошли. Клонките трябва да са поставени на сравнително светло, но не и слънчево място.

ТАМАРИКС

Използвайте стъклен съд за потапяне на клонките, а не  метален. Водата,  която ще налеем в съдовете трябва да е чиста, най-добре скоро преварена, така че да бъде бедна на микро организми. Не форсирайте клонките заедно, а всеки вид поставете в отделен съд.

АРОМАТЕН НОКЪТ

Желателно е по-време на форсирането на клонките водата да се сменя през 3 – 4 дни. Добавянето на течни торове или антисептични средства към водата не се налага, ако температурата е в посочените  граници, а клонките не са твърде много в малък обем вода.

ЛЕСКА

След като повечето цветни пъпки са напълно развити и малка част от тях са разцъфтели можем да аранжираме букети от тях и да ги използваме за украса на всяко място в интериора, където се налага малко повече цветен колорит и естествена свежест.

Добра добавка към букетите от форсирани клонки са някои вечнозелени клонки, които ще допълнят аранжировките, като им придадат допълнително разнообразие и контраст. За тази цел са подходящи клонки от: лавровишна, махония, джел, японски чашкодрян, различни видове бамбук и др.

ВЪРБА

Комбинирането на форсираните клонки с други цветя трябва да става внимателно, тъй като те са съвсем семпли и в присъствието на ярки и едри оранжерийни или саксийни цветя ефектът им може силно да избледнее. Някои видове се форсират не толкова за красотата на своите цветове, а за силния им аромат, който ще придаде допълнителен чар и усещане за пролет на букетите, които сме направили.

ТУНБЕРГИЕВА СПИРЕЯ
ОБИКНОВЕН ДРЯН

Трайността на форсираните клонки може да варира значително, но обикновено тя е 5 – 6 дена, като силно зависи от температурата на въздуха в помещението, въздушната влажност, нивото на осветеност, качеството на водата, в която се държат.

При ниски температури, обилна осветеност с разсеяна светлина и подмяна на водата през равни интервали от няколко дни, клонките могат да останат обилно цъфнали в продължение на повече от 10 дни.

Внимавайте да не деформирате декоративните растения докато събирате клонки за букет.Изрязваите само силно стърчащи, провиснали, счупени, но живи клонки.

Цвят от овощни клонки

Видовете, клонки от които могат да се използват за форсиране

вид багра на цветовете аромат вкореняване на клонките.
1. форзиция жълти няма рядко
2. голоцветен жасмин жълти няма често
3. японска дюля (хеномелис) бели, розови, червени лек не
4. хамамелис жълти няма не
5. хемонант бледо жълти силен не
6. тамарикс червени лек рядко
7. ароматен нокът (вечнозелена лоницера, ароматна лоницера) бели много силен рядко
8. леска жълти няма не
9. върба жълти лек често
10. тунбергиева спирея бели няма рядко
овощни видове
11. обикновен дрян жълти няма не
12. череша бели лек не
13. махалебка бели лек не
14. джанка бели или розови лек не
15. трънка бели лек не
16. праскова розови няма не
17. кайсия бледо розови няма не

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име