БОСИЛЕК В КУХНЯТА И В ДОМАШНАТА АПТЕКА

0
2126

Чаят  от босилек намалява кръвната захар, действа успокояващо на хранителния тракт, намалява риска от разрастването на тумурни клетки, има антитромбоцитен ефект и др. Употребен в големи количества обаче , проявява токсичен ефект!

Босилекът(Ocimum Bazilicum), е тревисто едногодишно растение със зелени или виолетово оцветени листа. Позната билка и подправка още от древноста, която се среща под много разновидности( над 50), а днес широко се култивира в много страни по света. Италианската кухня е немислима без босилека, който е главен компонент на прочутия италиански сос „ песто дженовезе” – босилек, чесън,домати и зехтин,или салата „ капрезе” от домати с моцарела, както и спагети, пици и др.За „силата” на босилека и веществата в него съществуват митове, легенди и неопровержими научни доказателства. Той участва в обредите, обичаите и вярванията на много народи . Може би затова  носи гръцкото име Bаsilicus, което значи ”цар, владетел”. Във френската кухня е известен като „ царска подправка”.
Безценните съставки на босилека, които са причина за неговата популярност в кухнята и медицината,  са разкрити едва в нашето съвремие. Днес се знае, че етеричното масло на т.н. сладък босилек, варира в зависимост от сорта, климата и района от 0,2 до 1,5% и съдържа над 50 химични съединения. От тях  най- голямо количество се пада на линолола(53%),евгениола(9%),гераниола(1,5%), карвакрола, тимола и др. Пурпурният босилек, който се отглежда у нас, заедно с зеления( сладкия) босилек, съдържа голямо количество антоциани, главно антоцанин и пеонидин. Освен че са силни антиоксиданти те са  отлични природни багрила за хранителната промишленост. Най- новите изследвания показват, че екстракта от сладкия босилек има силен антиоксидантен еферкт, който се изразява в защитата и усилването на активността на антиоксидантните ензими супероксидизмутаза, глутатион редуктаза и каталаза. Тези ензими в клетките на човешкия организъм са „денонощен страж” срещу опасните свободни радикали. Това показва, че освен другите ефекти на босилека, като антимикробно,антивирусно и противовъзпалително, той проявява  и хемопротективно действие.Установено е, че чай от босилек намалява кръвната захар, действа успокояващо на хранителния тракт, намалява риска от разрастването на тумурни клетки, има антитромбоцитен ефект и др.Употребен в големи количества обаче , проявява токсичен ефект!
Като се имат в предвид съвременните изследвания за биохимическите ефекти на химичните съединения на босилека, традиционото използване на тази билка в българските ритуали и обреди не трябва да ни обезсърчават, в неговото използване в домашната аптека и кухнята.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име