Многовековният опит на народната медицина, както и последните научни открития свидетелстват: червените продукти, плодове и зеленчуци – цвекло, червена капия, малина, вишна, касис, боровинка, сухо червено вино и други, могат да ни защитят от най-различни болести. Нима те наистина се страхуват от червения цвят? Може би ще ви се струва странно, но този неочакван извод е верен. Защото червеният цвят на тези продукти зависи от наличието в тях на най-ценните вещества – флавоноиди. От това колко консумираме тези невероятни вещества зависи способността на клетките на нашия организъм да изработват енергия и да се съпротивляват на болестите, даже и на такива страшни като рака. Защитниците на растенията помагат и на хората

Лекарства от вашата градина

В тъмновишневия сок на касиса и в листата му се намират безценните флавоноиди и огромни количества витамини. Яжте сурови плодове, варете сладко от касис. Витамин С при варенето се разрушава, обаче другите витамини и флавоноиди остават. Същото става и при малините. Сушените им листа, клонки и плодове притежават мощно и безвредно (за разлика от парацетамола и аспирина) противотемпературно свойство. Малината защитава лигавицата, нормализира тонуса на вътрешните органи, използва се при лечение на женските органи.

Хайде в гората за флавоноиди

 В листата на горската ягода има много витамини, каротиноиди, органични киселини, дъбилни вещества, микроелементи и ценен флавоноидов рутин. Листата на горската ягода, които се намират близо до корена, се сушат и водната им настойка се използва при диабет и болестите на жлъчката и пикочните пътища. Боровинките притежават изключителни свойства. Те са прекрасен източник на антиоксиданти, в това число и на хлорогеновата киселина, която предпазва от рак, и пигмента антоцианин, който придава на плода интензивен цвят. Антиоксидантната сила на боровинката е най-голямата от всички плодове и зеленчуци. Тя притежава противовъзпалителни свойства, които могат да намалят болките в ставите при артрити и помагат при инфекции на пикочните пътища. Според последните изследвания боровинката може съществено да забави стареенето на организма и даже да подмлади мозъка. Тя подобрява координацията на движението. Сушените й плодове са прекрасно средство против диария. Сега огромните количества от този ценен плод отиват за производство на екстракт за лекарства на хора със слабо зрение. Полезните свойства на боровинката намаляват при нагряване, светлина и големи количества захар.

На болестите – червен светофар!

Червеното цвекло е достъпен зеленчук. Днес е известно, че неговите флавоноиди премахват съдови спазми, повишават здравината на капилярите, понижават кръвното налягане, стимулират образуването на еритроцити. Но най-главното и важното откритие засяга противораковите му свойства. Унгарският лекар А.Ференци, който близо 18 години лекувал болни със злокачествени тумори с помощта на червено цвекло, е установил, че ежедневната консумация на 0,5 л сок от цвекло довежда до значително подобрение състоянието на онкологично болни, в това число и след лъчева и химиотерапия, когато сокът възстановява кръвотворните тъкани.

В суров вид цвеклото е трудно за ядене, обаче след варене то става по-меко. За щастие и във варен вид то запазва главните си полезни свойства. Това става благодарение на устойчивите флавоноиди, които притежават противоракова активност. Обаче не бива да забравяме, че това лечебно въздействие не е единствено.

Изпеченото във фурна и настъргано червено цвекло ще ви помогне да се справите с настинката, тежките физически претоварвания и стреса. Това ястие повишава кръвотворните и защитните функции на организма, в това число и след радиация. То служи и като профилактика против рак.

Вземете яркочервено цвекло с големина на ябълка, но не  го обелвайте, само отрежете листата и опашката и го запечете във фурна при температура 200 градуса. Примерно след час проверете дали е готово, като го боцнете с вилица. Ако пръсне сок и зеленчукът е мек, значи цвеклото е изпечено. Изплакнете го със студена вода и го обелете. Настържете го на ситно ренде – пюрето е готово за консумация. За пълноценното му усвояване хубаво е да го ядете топло, поръсено с лимонов сок. Дневна доза –  2-3 с. л. Ако е необходимо да запазите за по-дълго време пюрето, влейте в него 1 с. л. зелева чорба, лимонов сок или оцет (на 1 кг пюре).

Червеният лук прочиства артериите

В лука се съдържат вещества, които втечняват кръвта и вдигат нивото на “добрия” холестерин. Флавоноиди – фитонутриентите, които придават кафявия и червения цвят на лука, пречистват артериите от “лошия” холестерин. Другият флавоноид – кверцитин, притежава антиракови свойства, в това число помага да не се разболеете от рак на простатата, предпазва от вируси и възпаления. Лукът облекчава при астма, тъй като стеснява бронхиалните проходи.

Червеното вино предпазва сърцето

120 мл червено вино дневно ви предпазват от поява на тромби и понижават риска да се разболеете от рак на простатата. Французите, които не сядат на масата без червено вино, имат най-малко сърдечни заболявания в света, макар и да консумират много мазни храни. Полифенолите, които се намират в семките и обвивката на червеното грозде, намаляват риска от появата на тромб, който предизвиква инфаркт, и притежава антивирусни и противовъзпалителни свойства. Същите вещества се намират и в сока от червено грозде.

Портокалите контролират кръвното

В един средно голям портокал има 60 мг от антиоксиданта на витамин С, което е дневна норма. В тях се намират и флавоноиди – хесперетини, които се борят с раковите клетки, с вирусните инфекции и пазят сърцето. Благодарение на калия портокалите ефикасно понижават риска от развитието на хипертония. Не забравяйте, че флавоноидите се намират и в мембраните на плода, както и в средата им.

Доматите са благинка за стомаха

Пигментът, който придава на домата червения цвят и предпазва организма от рак, се нарича фитонутриент ликопен. Според последните изследвания консумацията на домати понижава риска от рак на стомаха, простатата и белите дробове. Освен това доматите могат да забавят развитието на рак на устната кухина, хранопровода, дебелото черво, шията и гърдата. Ликопенът е най-достъпен в термично обработените зеленчуци и най-добре се усвоява в присъствие на такива мазнини като зехтин и сирене пармезан.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име