БОЖЕСТВЕНИТЕ КЪПИНИ

0
4728

Според гръцката митология къпината била божествен храст, в чийто тъмночервени плодове се е събрала пролятата кръв на Титаните, при битката им с върховният бог Зевс. Не на това са вярвали мъдрите лечители Теофраст и Авицена, когато са използвали диворастящите къпини за лечение на анемии, болести на жлъчката, черния дроб, сърцето. И днес къпината не е забравена, а селекционерите дотолкова са я “опитомили”, че вече е без бодли и неотменно присъства в градините ни. Само на ръка разстояние имаме вкусна храна и божествено полезно лекарство. Като хранителен продукт плодовете на къпината са ценни с богатия си биохимичен състав. Съдържанието на сухо вещество достига до 20%, а на захари – до 13%, на органични киселини – до 1,5%, на пектин – до 0,6%. Високо е нивото на минерални соли – главно калиеви, калциеви, магнезиеви, железни, медни, фосфорни и натриеви. От витамините на първо място е витамин С, но има още каротин (провитамин А), В1, В2, РР и др. Освен това плодовете съдържат багрилни и дъбилни вещества, богати са на белтъчини, мазнини, скорбяла. Именно този изключително благоприятен състав на къпиновите плодове определя хранителните, диетичните и лечебните им качества. За лечебни цели могат да се използват листата, корените и най-вече узрелите плодове.

Листата се берат докато са свежо зелени, разстилат се на тънък пласт и се сушат на сянка. Те имат силно бактерицидни свойства, което ги прави подходящи за лекуване на простудни заболявания, болки в корема и др. Корени от къпината ще са най-полезни, ако се извадят в късната есен. Почистват се, нарязват се на ивици и се изсушават на сянка. Полезни са за лечение на разширени вени (налагане на лапи), отоци, артрити. Независимо за какво ще се използват, плодовете на къпината се берат при пълното им узряване, когато станат тъмночервени (черновиолетови) и леко се отделят от плододръжката.  Изключително полезни са както пресни, така и преработени  в сокове, сиропи, желета, компоти, мармалади, сладка. Високото съдържание на минерални соли в пресните къпинови плодове благоприятства лекуването на редица заболявания на организма.

Калият спомага за извличането на излишната вода от тъканите и така ги предпазва от отоци. Желязото (около 3%) подобрява състоянието на хора с анемии, а магнезият (с най-висок процент от на всички овощни култури) съдейства в борбата с атеросклерозата и при сърдечно-съдови заболявания. Българската фармакология препоръчва консумацията на пресни къпини за повишаване съпротивителните сили на организма (при простуда), лекуване на жлъчни и чернодробни заболявания, а също при форми на захарен диабет, бронхиална астма и др.

Запарка от плодове (4-5 лъжици на 400 мл вода) тонизира организма, а от изсушени листа (същата пропорция) помага за укрепване на костите. И в двата случая получената след прецеждане отвара се пие на 3-4 пъти за деня.

Чай от плодове и листа повлиява положително на хронични колити и стомашни ангини. Само чай от листа е полезен при катари на гърлото и за укрепване на венците (гаргара). Твърди се, че няма по-добро лекарство при простуда и грип, па бил той птичи, свински или друг, от няколко чаши къпиново вино на ден – по 250 мл сутрин, обед и вечер, след лека храна.

Къпиново вино

Продукти:за 1 кг напълно узрели плодове, 500 гр. захар, 5 гр. винена киселина, хлебна мая.

Начин на приготвяне: Плодовете се заливат с 3 л вода, прибавя се захарта и киселината. Разбърква се добре и сместа се изсипва  в стъклена дамаджана, където се оставя да ферментира (на стайна температура). Хлебната мая (3-5 гр) се размива с хладка вода и се изсипва в дамаджаната, като ускорител на ферментацията. След около 3 седмици виното се източва с маркуч в стъклен съд, където остава още 7-10 дни. Следва прехвърляне в сухи бутилки, като се внимава да не се размъти утайката. Отворите на бутилките се покриват с 2-3 ката тензух и се изчаква още 20-25 дни, докато приключи тихата ферментация.

Чак тогава гърлата се запушват с коркови тапи, които се парафинират, а бутилките се нареждат и държат на хладно, например в мазе, заложени легнали (хоризонтално) във влажен пясък. За коледните празници може да отворите бутилка резливо къпиново вино и ще усетите неустоимият му бархатен аромат и божествен привкус.

Наздраве!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име