Съвременният човек скъсал връзка със земята и корените си, изгубен в съвременното технократско общество  често се припознава в духа на едни отминали времена.  Селският бит, тихите улички, красивите възрожденски къщи и прозорците и балконите потънали в зеленина и цветове са само част от романтичните усещания, с които асоциираме времената от преди 50 – 100 години. Но как да се пренесем  отново там, ако нямаме възможност да притежаваме селска къща. Най-лесният вариант е да създадете битов кът, а какво по-подходящо за тази цел място от нашия балкон. Тук старинното ще живее необезпокоявано и ще бъде готово да ви посрещне по всяко време, за да ви позволи да се потопите в романтиката на онези времена.

Има много и различни начини да превърнете своят балкон в битов кът или да му предадете частица от духа на възрожденските къщи. Всеки подход има своите предимства и недостатъци. Това ви позволява да прецените, кой е най-подходящият във вашият случай, така че освен постигането на битово усещане да създадете и едно завършено естетическо усещане.

Любим акцент във вертикалното озеленяване на възрожденските къщите са лозите, които са отглеждани по-скоро от практически съображения, но и ефектът им не е лош. Асмите покриват част от фасадата като подчертават още по-силно цветните акценти. Те са особено атрактивни на балконите, където обвити по парапета създават едно неподправено усещане на хармония и простота. Тъй като лозата е вид със сложна и ангажираща агротехника можете да се спрете на устойчиви сортове или да я замените с различни декоративни лиани, които имат по-свежа листна маса и ефектен цъфтеж.

Дървен парапет – макар такива парапети да се използват и в съвременните сгради те са емблематични за по-старото строителство, което можете да използвате, за да създадете старинна обстановка на своят балкон. Има и друга разлика между съвременните и старите дървени парапети, която се отнася до цвета. В съвремието имаме много добри средства за импрегниране, които позволяват да поддържаме дървото светло и младо дълго време, както и обикновено се прави, докато във миналото не са вземели почти никакви мерки за неговата защита, при което то бързо потъмнявало и се състарявало. Това е причината ако желаете сполучлив дървен парапет да използвате тъмни лакове, с които изкуствено да го състарите.

Старинни съдове – използването на стари съдове като саксии на балкона може да ви помогне да създадете битово усещане. За целта можете да се спрете на всички глинени делви и гърнета, които се намират в изобилие из старите къщи.              Битово обзавеждане – не е никак странно, че старата дървена пейка, столове и маси направени преди 50 – 60 години могат да пренесат цялата атмосфера на своето време на балконът.

Използване на дърво – използването на дърво като обшивка на стените или таваните може също да се яви един добър и лесен вариант за създаване на битов ефект. Дървените облицовки и дървото като цяло не е запазена марка само за възрожденските къщи, затова то се вписва лесно и в съвременните концепции. За да бъде по достоверен старинният ефект използвайте по семпла обшивка, която да не е богато орнаментирана. И тук като при дървеният парапет е в сили правилото, колкото по-тъмен цвят, толкова по-автентично.

Възрожденските традиции в озеленяването щ е дадат  трудно ефект самостоятелно, но това е прекрасен допълнителен вариант към някой от другите подходи. За да бъде автентично вашето озеленяване използвайте цветя, които са били известни и са отглеждани по онова време. Примери за цветя от възраждането и началото на 20-ти век са: всички видове мушката (сакъзчето не е, но то прилича на останалите), карамфили, латинка, здравец, астри, кученце, импациенси и др. Тук е важно да споменем, че по онова време на озеленяването е гледано доста сериозно и почти всеки балкон и прозорец е бил окичен с цветя, като често се е стигало до истинско насищане.

Използване на различни аксесоари – това е един семпъл и много лесен начин да създадем малко старинна атмосфера на своят балкон. Старинни железни ютии, глинени съдове, стари сечива и инструменти, предмети на бита и др. закачени по стените или използвани по различни начини на балкона създават битова атмосфера. Този вариант е особено ефектен използван в комбинация с някой от другите, като така ще се създаде много по пълен ефект.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име