Ментата се отглежда основно като подправка, но тя е и билка. Използват се листата на растението, които е най-добре да се събират в началото на цъфтежа на растението. Коси се на 2-3 ръце през вегетацията, след което листата се откъсват, разстилат се на тънък пласт и се сушат на сянка, докато влагата им стане не повече от 13-14%.

Листата съдържат етерично маско (основно ментол), пиперитон, дъбилни вещества, свободни киселини, каротиноиди, гликозиди и други полезни вещества. Като билка ментата успокоява стомашни спазми, действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Ментолът участва в състава на валидола и препарати за нервни възбуди. Дрогата се препоръчва под формата на запарка: 2 ч. л. наситнени листа се заливат с 200 мл кипяща вода и след 20 минутно киснене се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 200 мл., един час след ядене.