Жълтият кантарион е познат и с имената звъника, кърски чай, порезниче. Той е многогодишно тревисто растение, силно разклонено във връхната си част, достигащо до 60 см височина. Цветовете са събрани в метличести съцветия по върховете на стъблата. Билката цъфти през цялото лято и тогава може да се събират стръкове, които се отрязват на 15-20 см от върха.
Правят се на китки и се сушат на шарена сянка-до под 12% влажност. Жълтият кантарион съдържа багрилни и дъбилни вещества, флавоноидни гликозиди, етерично масло (главно сесквитерпени), фитонциди, аскорбинова киселина и много каротин. Билката действа противовъзпалително и спазмолитично, укрепва нервната система, влияе при страхови неврози, безсъние, потиснатост. Под формата на маслен извлек може да се прилага за лечение на язви и трудно заздравяващи рани. Предписва се още при камъни в бъбреците, чернодробни заболявания и др. Отвара се приготвя като 2 с. л. изсушена билка се заливат с 400 мл кипяща вода, варят се 5-6 мин. и се оставят да киснат час. След прецеждане от отварата се приема 3 пъти дневно по 100-120 мл., след ядене.