ЕСЕННО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ НА БАЛКОНА

0
2815

                Неминуемо с идването на есента балконът започва да се променя и постепенно да губи лятното си очарование. Има видове, като мушкатата и сакъзчетата, фуксиите (при подходящи условия), плумбагото, биденса и др., които запазват декоративния си вид чак до първата слана. Но с повечето цъфтящи видове не е така. Те са силно угнетени, растенията са изтощени и почти изгубили декоративното си въздействие. При тези балкони още през септември трябва да се премине към есенното озеленяване.

При балкони със запазена и ефектна декоративна растителност подмяната може да стане и в началото на октомври.

За най-топлите части от страната подмяната може да стане и до втората половина на месеца.

За балконите в планинските райони, където есента е по-кратка, подмяната на лятната с есенно – зимна растителност става задължително през септември.

                Растенията, които се засаждат на балкона през есента могат да имат есенен, зимен или пролетен ефект. Видовете, които са ефектни през цялото време от засаждането (септември октомври) до премахването на есенно-зимната растителност (края на април, първата половина на май) са много малко и използването им не може да бъде неограничено.

                Вариантите за подмяна на лятната растителност са няколко в зависимост от това какъв ефект търсим и кога ни е нужен той. Има варианти с двойно засаждане, като първо се засаждат обилно цъфтящи есенни видове, след които на балкона идва редът на растенията, които ще създават ефект през зимата и пролетта. Двойното засаждане е по-трудоемко и в същото време е свързано с повече разходи, които са свързани не само с по-голямото количество посадъчен материал, но и поради необходимостта да разполагаме с два комплекта съдове.

                Цветята с есенен ефект, които се използват най-често са хризантемите. Компактните сортове хризантеми се предлагат през есента като цъфтящ вид с кратък ефект. Растенията имат голям обем, поради което за запълване на балконските съдове не се нуждаем от голям брой саксии. Друг подходящ вид са различните късноцъфтящи астри. Подобно на хризантемите те цъфтят през целият есенен сезон и дори началото на зимата. За предпочитане са компактни растения от астрите, които може да са от нискорасли сортове или да са пензирани многократно. Астрите рядко се предлагат цъфнали, поради което посадъчният материал трябва да си отгледаме сами.

 Хризантемите и асрите са с изцяло есенен ефект и след като отмрат в началото на зимата трябва да се засадят в градината. Понякога се предпочита, макар сухи, растенията да се запазят в саксиите до пролетта, защото техния обем прави по-интересен снегът, както и сутрешните заскрежавания.

                През есента балконът може да се обнови и с двугодишни цветя, като най-често за тази цел се използват теменужките, а през последните години и декоративното зеле. Всички двугодишни видове цъфтят през следващата година, поради което имат преди всичко пролетен ефект, но теменужките са интересни и през есента, поради което са особено подходящи за по-ранни есени засаждания.  Декоративното зеле е ефектно през целия период, в който е на балкона, макар твърде силните студове да са в състояние да нанесат повреди на листната му маса.

                Много ранно пролетни многогодишни видове също са подходящи за засаждане на балкона. Тези растения се култивират подобно на двугодишните само за един сезон, като през пролетта се засаждат в градината или на място, от където през следващата година могат да бъдат извадени, за да бъдат засадени отново в есенните сандъчета. Много подходящи от тази група са: декоративният кукуряк, всички видове и сортове градинска примула, бергенията, алисум, съсънка, арабис, момина сълза и др. Основното изискване към многогодишните видове, които можем да използваме е цъфтежът да приключва към краят на април до средата на май. Растенията се засаждат или от предварително отгледан разсад или като се отделят растения от старите екземпляри в градината. Предварителното отглеждане на растения е от полза, защото тогава растенията ще имат по-голям обем, което от своя страна означава, че и ефектът им ще бъде по-пищен.

                Подобно на многогодишните градински видове и някои сукуленти или полски цветя могат да бъдат използвани през есента за озеленяване на балкона. Едни от най-подходящите растения са: глухарчета, миризлива теменуга, стрешничето, някои видове мъртва коприва и др. Много интересен вариант е изваждане на цели чимове от поляни с естествена растителност, които се засаждат в балконските сандъчета. През пролетта богатото разнообразие от ливадни растения започва да цъфти, пренасяйки натуралната красота на родната природа на нашия балкона.

                Последният вариант за есенно обновяване включва използването на луковични растения с обилен пролетен цъфтеж. Луковиците от всички пролетно цъфтящи видове могат да се засаждат в сандъчета през втората половина на септември. Най-подходящи за тази цел са нарцисите, лалетата, зюмбюлите, кокичетата, минзухарите, мускари, синчеца, ефион и др. Късно цъфтящите луковични, като камасията, лилиумите и някои други не са за предпочитане, защото заради краткия им ефект в началото на лятото ще закъснеем прекалено със освобождаването на съдовете за засаждане на летните видове.

                През есента на балконите могат да се засадят и различни вечнозелени и пъстри през зимата широколистни храсти. Обикновено храстовата растителност на е доста скъпа и трудоемка за поддържане, поради което тя не е сезона, а перманентна. Често стопаните разтоварват балкона от тежките едри растения като ги свалят в градината, а през есента ги връщат обратно на балкона, променяйки коренно неговият външен вид и атмосферата, която той създава.

                Есенните варианти за озеленяване на балкона са разнообразни не само по отношение на типа растителност, но и на цената, която имат. Докато двуетапното засаждане с есенно цъфтящи видове и след това с двугодишни пролетни или луковични растения е доста скъпо, използването на двугодишни, многогодишни градински видове или полски цветя може да излезе значително по-лесно и дори без пари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име