Тази билка е известна с изключителните си свойства на афродезиак. На нейното латинско име бе кръстен медикаментът със онази закачлива реклама, за хапчето, което вдига самолета, като основната съставка за неговото издигане бяха точно тези бабини зъби. Има ги във всяка градина, но преди издигането ще трябва да се понаведете, защото билката масово вирее у нас , като почвопокривна плевел.

Срещу стерилитет, висок холестирол, малокръвие, ишиас, разширени вени и полова немощ.

Билката зъбец, бабини зъби или трибезан се среща из лозята, край пътищата, по песъчливите и каменисти места на България.

Тя е едногодишно тревисто растение, което пълзи и се увива, като стъблата са “облечени” с гъсти власинки.

Коя част се използва в билколечението?

Стръковете, които се берат по време на цъфтежа, който трае общо 4 месеца, т.е. от юни до септември.

Уникалната билка трабезан крие интересен състав от соли и органични киселини.

Съдържа стероидни сапонини, флавонолови гликозиди, рутин, алкалоиди,  масло, минерални соли. Безспорна е като афродезиак и се използва като основна съставка на много сексуално стимулиращи  медикаменти.

Как лекува и кои болести?

Напоследък се комбинира много с магарешки бодил, кантарион, глухарче, като се използва за лечение на висок холестерол, болно сърце, вече прекаран инфаркт, шипове, дископатия, коксартроза. Билката помага при пясък и камъни в бъбреци, увеличена простата, умствена и физическа преумора, малокръвие, намалена стомашна киселинност и стерилитет. Външно се правят бани за разширени вени, хемороиди, екземи.

За правилната обмяна на веществата може да се комбинира с женшен, маточина, пирей, пореч, глухарче, мащерка.

Билкова смес за лечение на ишиас: вземат се по 50 г листа от мечо грозде и овчарска торбичка, 100 г корени от гръмотрън и 40 г бял равнец. Добавят се репей и дилянка по 30 г. Приготвянето на отварата става по класическия начин като 2 с.л. от дрогата се добавят в 500 мл вода и ври 5 мин. Пие се 4 пъти на ден по една винена чаша, а разтривка сутрин и вечер се прави със следната смес: в 500 мл силна ракия се добавят смлян исиот – 30 г, тамян – 10 г и мастикс (от аптеката) – също 10 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име