В магазините за растителна защита можеш да се побъркаш от шишенца и пликчета, на които с всяка година броят им нараства, така че даже и да запомниш едно-две имена, на другата година вече ги няма – появяват се нови и все по-нови препарати….. А преди 60-70 години нашите дядовци и баби са борили болестите и неприятелите по растенията с естествени продукти от градината. Днес настоятелно се говори за биологичното земеделие, което няма да мине без старите рецепти, особено за малките дворни градини и вилни места.
І. Срещу листни въшки, акари и трипсове:
Мечи лук (левурда) или чесън – (срещу листни въшки). Листата или луковиците се нарязват на дребно (1 kg нарязана маса се накисва в 3 литра вода за 15 дни. От тази отвара преди третирането се взема 500 грама и се разрежда в 10 литра вода. Пръскат се доматите.
Повет – (срещу листни въшки). 1,2 kg цветни бутони или цветовете се накисват в 10 литра вода за 2 часа.
Кромид лук – (срещу листни въшки и акари). 200 g люспи от кромид се накисват в 10 литра вода за един ден. Пръска се през 5 дни.
Невен, вратига, отровно лютиче или кукуряк ( за кукуряка освен срещу въшки и срещу акари и трипсове) – Прави се отвара от 1 kg свежа маса на 10 литра вода.
Бял равнец – (при листни въшки, бълхи, акари, трипсове). 1 kg изсушен равнец се надробява и се запарва с вряща вода за около 1 час. Долива се до 10 литра и се кисне две денонощия.
Татул – (за зелето и цвеклото при листни въшки). 400 g изсушена листна маса и стъбла киснат в 10 литра вода за 1-2 часа.
Люти чушки – (срещу листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви). 1 kg пресни или 0,5 kg сухи чушки се варят нарязани за 1 час в 10 литра вода. Престояват два дни и се прецеждат. 150 ml от течността се поставя в 10 литра вода и се добавя 50 ml течен сапун.
Глухарче – (при листни въшки, бълхи и акари по овощните).
300 g свежи корени се заливат с 10 литра топла вода за около 2 часа. Първото пръскане се прави още при разтваряне на цветните пъпки, второто – след цъфтежа, а следващите през 15 дни.
Картоф – (при листни въшки и акари по краставиците). 1,5 kg свежа маса се нарязва и се поставя в 10 литра хладка вода за около 3-4 часа.
Тютюн – (срещу листни въшки, трипсове, бълхи, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оса). 500 g ситно нарязани листа престояват 2 дни в 10 литра вода. Прецеждат се и се добавя още 10 литра вода и 80-100 ml сапун.
ІІ. Срещу гъсеници и червеи:
Ралица – (при гъсеници на пръстенотворката, бялата овощна пеперуда, молци, бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, оси, ларви на листогризещите бръмбари, листни бълхи при ябълката и др.). 1 kg суха маса се накисва за 2 дни в 10 литра вода (или се вари за 2 часа).
Млечка – (срещу гъсеници). 4 kg листа се варят за 2-3 часа в малко вода. Прецежда се и се долива до 10 литра с вода. Пръска се през 4-5 дни.
Коноп – (срещу ларвите на майския бръмбар). Засява се коноп между културите или се заравят сухи стъбла в почвата.
Домати – (срещу листогризещи гъсеници и неприятели, ябълков плодов червей). 5 kg ситно нарязана зелена маса ври в 10 литра вода 30 минути. В 10 литра вода се поставя 3 литра от тази течност и 50 ml сапун.
Черен бъз – (срещу педомерка, акари, сливов плодов червей).
Засажда се наблизо до овощните или се поставят цъфнали клонки.
Обикновен пелин – (срещу листогризещи гъсеници и ябълков плодов червей). Един килограм суха маса се вари 15 минути в малко вода. След изстудяване се долива до 10 литра с вода. Към тази течност се добавя и настойка от сух кокоши тор (1-2 kg се накисва 2 денонощия в малко вода). Прецежда се и се добавя към пелиновата отвара. Срещу гъсениците може да се използва и смрадлика.