Освен, че създава сянка асмата носи и прохлада. В нашата традиция тя е легнала върху перголи или увита около беседки. Самото определение „асма” дава представа за един типично български кът за отдих в двора. Но съвремието доста пораздвижи този кът и сега вече той се вие около къщите и се катери по балконите.

Два са вариантите за асма на балкона. Единият е коренът да тръгва от земята и да разстила някой от клоните си на вашата тераса. А другият е асма в саксия. В толкова голяма саксия, че по ще й прилага да я наречем  „контейнер”.

Там е изградена и лека конструкция върху която да се сплетат клоните, но бъдете сигурни, че след някоя друга година тези клони ще тръгнат свободно нагоре и е задължително да им конструирате едно истинско легло.  При положение, че няма да купите готова лоза в саксия, като тази на снимката, а сами ще направите асмата от засаждането до конструкцията, като подходящи за тази цел сортове препоръчваме:

Плевен, Тракия, Кардинал, Дунавски Мискет, Болгар, Алфонс ла Вале и Италия.  Те правят хубава сянка. Имат ароматно грозде и зреят в тази последователността, в която сме ги изредили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име