Горещото и сухо време през август оказва негативен ефект върху тревните площи, особено в по-горещите райони от страната. Често на тези места тревата пожълтява от подсъхване на връхчетата. Ако в тревостоя имаме чувствителни видове те могат да загинат частично или напълно, като това ще доведе до прореждане.

Има няколко насоки, в които можем да работим, за да направим летните месеци малко по-комфортни за нашата тревна площ:

 – Първо, да увеличим височината на косене, за да позволим на чима да подържа собствен микроклимат, да осигурим достатъчно влага, така че засилената транспирация на растенията да е осигурена.

– Втората важна стъпка е намаляването на транспирацията и на негативния ефект от жегата чрез увеличаването на въздушната влажност. Накрая, но не на последно място, доколкото е възможно да вземем мерки, които директно ще намалят температурата на тревния чим.

За всички е ясно, че през лятото  трябва да извършваме по-чести поливки. На повечето места оптималният вариант е една поливка всеки ден или през ден. В случая, колкото по-често се правят поливките, толкова по-малки са те.

При ежедневно поливане се подават между 3 и 5 л/м2, докато при поливка през ден трябва да увеличим двойно и дори повече, количеството на използвана вода  8 – 12 л/м2.

На ден през горещите летни дни от 1 м2 площ се губят между 3 и 6 л/м2  вода. Това е важно да се знае, защото една от основните причини за лошото състояние на тревния чим през летните месеци е недостатъчното напояване (което не може да компенсира загубите). Въпреки важното значение на поливките дори тревните площи с оптимален поливен режим страдат от горещината, затова трябва да обърнем внимание и на някои други фактори. Времето на поливка през лятото е много важно. Най-добре е растенията да се поливат след полунощ до раната сутрин, защото тогава поливките са най-ефективни. От друга страна след залез слънце е най-критичният момент за растенията, които са загубили тургур и се нуждаят от вода. За тази цел се препоръчва оросяване привечер, което позволява част от нужната вода да бъде приета през листата и така растенията да се възстановят възможно най-бързо, като времето на стрес се минимизира и растенията се развиват нормално. Поливката привечер обаче не е добър вариант, защото почвата е нагрята и до сутринта ще се изпари значително количество водата, като така влажността в чима ще се подържа твърде висока, което съчетано с неблагоприятната дневна горещина може да се яви предпоставка за развитие на различни гъбни болестни.

Намаляването на транспирацията е важна грижа, която ще намали завяхването и прекомерното ежедневно натоварване на растенията. За съжаление мерките за намаляването на транспирацията са свързани с наличие на определи съоръжения и инсталации, които не са на лице във всички градини. Най-добрият вариант за намаляване на транспирацията е импулсното включване на система за фино оросяване през половин, до един час. Тази система няма за цел да полива или мокри растенията, а да изпълва въздуха с фини капчици, които се изпаряват почти веднага. Оросителните системи с малък разход на вода постигат много голям ефект в запазването на доброто състояние на тревата и в намаляване на загубите на вода от почвата, което води до по-малък обем на поливките и пестене на вода. Оросяване може да се прави и чрез включване на автоматичната напоителна система за около минута, но в този случай растенията обикновено се измокрят. Оросяването е много добра практика и една от важните грижи за доброто състояние на тревният чим там, където лятото е горещо и сухо. Все пак то е напълно неефективно при силен вятър, затова при такива условия прилагането му не се препоръчва.

Охлаждането на практика е невъзможно, но все пак се прилагат някои практики, които имат определен ефект. На първо място това е вече описаното оросяване, което отнема част от топлината на въздуха, важен ефект има и засенчването, което е напълно възможно при неголеми площи, където един по-голям чадър, поставен на правилното място може да осигури леко засенчване за голяма част от деня.

Взетите мерки имат общ ефект в един жизнен, зелен и плътен чим в края на лятото, който ще ви радва без съществени проблеми чак до следващото лято.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име