Обикновено на балкона се използват предимно сандъчета, които са по-удобни, както за нареждане по протежение на парапета, така и за засаждане на много на брой цветя. сандъчетата имат и много недостатъци, които често не отчитаме, когато се спираме на тях.

На първо място съотношението на обема почва към свободната почвена повърхност тук е доста по-неблагоприятно в сравнение със саксиите. Това допринася за по-бързото изсъхване на почвата в сандъчетата и по-голямата потребност от  често и редовно поливане. За елиминиране на този недостатък се предлагат сандъчета с двойно дъно, което представлява вградени резервоар за вода, които овлажняват почвата и дават възможност на цветята да се развиват нормално при по-редки поливки.

              Друго неудобство на сандъчетата е голямата им напречна площ, която се нагрява от слънцето и може да доведе, както до бързо изсъхване, така дори до попарване на кореновата система и загиване на цветята. Тази опасност голяма при южни и западни балкони, най-лесният начин да се справите с нея е като купувате съдове със светъл цвят и засаждате каскадни видове от външната страна, които да засенчат самото сандъче. При избора на сандъче трябва да се стремите да купите  възможно най-големите (като обем) за даденото място. Като говорим за размер трябва да отбележим, че и прекаляването не е добър вариант, твърде големите сандъчета заемат много място, трудно се закрепват за парапета, а понякога това е свързано с рискове. Моделите които имат двойно дъно са по-добър избор от стандартните сандъчета.

Саксиите се изплезват масово на балконите, но цветята отглеждани в тях обикновено са по-малко по обем в сравнение със сандъчетата и това създава впечатление, че те не са чак толкова застъпени. При тях поддръжката е доста по-лесна особено когато обемът на субстрата в тях е над 10 литра. На балкона обикновено се използват малки саксии, в които се отглеждат едногодишни и многогодишни цветя и големи саксии, в които се отглеждат храстовидни и дървесни растения. Много често саксии със стайни цветя също се изнасят на балкона. При избор на саксии трябва да се придържате към същото правило, както при сандъчетата, а именно да се спрете на най-големият подходящ размер. По-малки саксии могат да се използват само ако в тях ще се отглеждат достатъчно устойчиви на изсъхване растения (например сукуленти).

В повечето страни от северна и западна Европа климатът е значително по-хладен и влажен от нашия, а това прави изборът на съдове и отглеждането на цветя на прозореца и балкона много по-лесно.

                През последните години и на нашият пазар се предлагат квадратни саксии, които лесно могат да се подредят плътно една до друга, като имитират ефекта на сандъчетата. Ако се налага подмяна на сандъчета или желаете да обновите съдовете на балкона, можете да ги заместите със саксии с квадратен профил, но трябва да вземете в предвид, че те побират повече субстрат и тежестта им е по-голяма. Обикновено използването на такива саксии изисква и направата на по-здрава носеща конструкция.

Грижите за старите съдове също са важни. На първо място трябва ежегодно преди да засадите растения в тях да ги огледате за пукнатини и наченки на счупване. Леко повредените сандъчета могат да се използват още една година, макар че е за предпочитане да се подменят. По-силно повредените съдове задължително се подменят.

Въпреки че растенията засадени в сандъчета съставляват основният зелен обем на почти всеки балкон се използвани саксии и кашпи.

Сандъчетата, които са здрави, но през предишната година в тях са наблюдавани болести, които се задържат в почвата могат да бъдат обеззаразени. Най- простият начин да се направи това е като почвата се овлажни добре, след което сандъчето се вкарва в полиетиленов плик отвора, на който се завързва много добре. Опакованото сандъче се поставя поне за няколко дни (броят се само слънчевите) на слънце. Получилият се парников ефект е в състояние да убие повечето болестотворни микро организми в почвата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име