Розови, пурпурни, червени, оранжеви, всички те са в различни оттенъци. Създадени са и много растения с двубагрени цветове, на петна или линии. При някои разновидности, на едно и също растение, могат да се видят различно обагрени цветове.

1. Не оставяйте на растенията прецъфтели цветове, отстранявайте ги веднага щом ги откриете.

Броят на венчелистчетата в цвета определя азалиите като обикновени, полукичести или кичести. Това цвете позволява да разгърнете цветния му обем в диаметър над един метър , като въздействащ протуберанс

Достатъчно е да спазите само няколко условия.

В края на зимата, след приключване на цъфтежа и преди началото на пролетния растеж, растението се прехвърля в нова саксия, която е с един номер (или с един пръст) по-широка от старата. Използвайте леко кисела почва (рН = 4,5-6), богата на хранителни вещества и осигурете добър дренаж.

Ако сте осигурили, богат на хранителни вещества субстрат, съдържащ добре угнил оборски тор, азалията няма да се нуждае от допълнително подхранване. Можете да подхранвате с течен тор, само ако забележите признаци на хлороза – пожълтяване на листата.

В първата година.

През втората година след системни резитби.

След третата година след системни резитби.

 

След основната резитба, до края на лятото, непрекъснато прищипвайте младите клонки, които са достигнали дължина 8-10 cm, за да получите още повече леторасти. Повтаряйте тази практика след всяко прецъфтяване на азалията.

За да създадете подобна корона най-подходящи са сортовете с прости цветове.

Ако след всяка резитба присаждате, използвайте с не повече от един номер по-голяма саксия.

Азалиите имат плитка коренова система, затова дълбоките саксии не са        подходящи за тях.

ГРИЖИ

За да се развива добре вашето цвете не трябва да използвате варовита вода за поливане. За съжаление в повечето населени места на България, питейната вода е такава, затова я оставяйте да престои по-дълго време или я подкиселявайте с няколко кристалчета лимонтузу или 3 ml оцет на 1 литър вода.

Използването на дъждовна вода е за препоръчване, но за съжаление тя не е достъпна за всички. През лятото почвата трябва да се поддържа влажна и затова азалиите се поливат често, докато през зимата поливките се намаляват, но без да се допусне изсъхване на почвата.

Азалиите обичат ярка, разсеяна светлина и прохлада. Не ги разполагайте в близост до отоплителни тела и не ги подлагайте на пряка слънчева светлина.

Болести и вредители

  • Акарите са най-честите неприятели, които нападат азалиите. Ако видите засъхване и свиване на листата, опитайте се да ги разгледате внимателно с лупа. Ако смятате, че сте добри цветари трябва да се снабдите с такава. Има ги в китайските магазини. В топла стая, акарите се движат и се наблюдават много ясно, виждат се дори и яйцата им. Измийте добре растението и напръскайте с акрицид, поне два пъти през 6-7 дни. И за да нямате повече неприятности поддържайте висока въздушна влажност. Не пулверизирайте растението по време на цъфтеж, за да не повредите цветовете.
  • Ако сте използвали при засаждането бедни и алкални почви може да се появи хлороза – пожълтяване на младите листа. Използвайте подходящи препарати за преодоляване на хлорозата и подменете почвата.
  • Ако дренажът на съда не е добър и сте прекалили с поливането, корените на растенията могат да загният. Сменете дренажа и почвата и третирайте корените с фунгицид.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име