Мискетовата салвия(градински чай) също е популярна билка и подправка. Като средство, тонизиращо нервната система растението е много полезно за нервни, слаби и боязливи натури.

Препоръчва се при нервни, истерични, параноични, панически състояния на ума и е едно от най-добрите лекарства за депресии от всякакъв произход.Тя е чудесно тонизиращо средство  и за женските функции изобщо. Помага при болезнен месечен цикъл, при липсваща и нередовна менструация, стимулира родилните напъни и същевременно помага на майката да се отпусне.   Известно е, че салвията укрепва бъбреците и стомаха. Външно охлажда възпаления и има широко приложение в козметиката, заради аромата си. Полезна е при възпалена, нормална или свръххидратирана кожа.

При използване на салвиево масло за масаж се чувства опиянение и при пациента и при масажиста. При  вдишване по продължително време ( не е препоръчително) то забавя реакциите, създава усещане за еуфория и затруднява съсредоточаването.

Салвиите потискат потната секреция и намаляват нощното потене, горещите вълни и други симптоми на менопаузата. Използвани външно, силната настойка от прясни билки е ефектно антисептично средство за изплакване на устата и за гаргара. Освен това са необходими съвсем малки количества масло за да се предизвика  еуфорично опиянение, което е свързано с определянето на салвията  като афродизиак.

В домашни условия видовете салвии се отглеждат лесно. Размножават се чрез резници и семена. Обичат слънце и добре дренирана, неутрална до алкална почва.

ВАЖНО!

Листата на градинския чай не бива да се използват дълъг период от време. Етеричното масло не бива да се приема вътрешно. Не се дават билките на деца. Да се избягват при бременност и кърмене.

     Градинският чай може да е противопоказен, ако се приемат лекарства за диабет и епилепсия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име