ЛЮБОВНАТА ХРАНА НА АФРОДИТА

0
305

Във връзка с родолюбивата инициатива на в. „24 часа” – времето между Нова година и Бабин ден /1 ви и 8 януари/ да бъде обявено за „Дни на разтворените крака”, ви представяме няколко от безотказните афродизиаци, които растат във всяка градина.

Застъпниците на идеята „Дни на разтворените крака” са изчислили, че ако в общонационален мащаб се отнесем сериозно към тази инициатива, то през есента раждаемостта ще се увеличи с повече от 4 % . По този начин ако „ Дните на разтворените крака” се копират през лятото и се превърнат в една непрекъсната зимно-лятна традиция, през 2035 година ще сме решили проблема с отрицателния прираст и България ще пребъде!

Този материал бе плануван за 14 февруари, но поради предстоящите общонационални практики го публикуваме сега.

И така: 

ТРАБУЗАН

Колкото и екзотично да звучи името му, това растение е разпространено и у нас. Познато е под името бабини зъби, трабозан, кочи глави и др. Трабузанът /Tribulus terrestris/ се отнася към семейство Зигофилови и е едногодишно тревисто растение.

Трабузанът има многобройни разклонени, пълзящи стъбла, покрити с редки, изправени власинки. Коренът е тънък, вретеновиден. Листата са сложни , чифтоперести, с 4-7 двойки листенца, които достигат на дължина до 1см. Те са елипсовидни на форма, тъмнозелени отгоре, бледозелени от долната страна на петурата, покрити са с бели власинки. Цветовете са единични, разположени са в пазвите на листата. Те са дребни  и са жълто оцветени. Цъфтежът обикновено е през юли. Плодовете са овални, покрити са с шипове. След узряването се разпадат на пет орехчета с по три шипа на гръбната страна. Растението плодоноси през октомври. Използва се облистената надземна част, която се отрязва и накъсва на парченца с дължина 10-15см. Те се сушат в проветриви помещения.

Трабузанът стимулира половата система и се прилага под формата на препарата Трибустан. Помага при импотентност, стерилност и хипертрофия на простатата. Може да се използва и като течен екстракт, който се пие по 15 куб. см три пъти дневно при бъбречни заболявания, стерилитет  и импотентност. В българската народна медицина билката се използва за пречистване на кръвта.

Внимание! Растението е отровно за животните!

 

НЕВЕН

Синоними на  невен са колибарска ружа, каракон и др. Това силно възбуждащо едногодишно растение /Calendulla officinalis/. Неговият екстрат се използва като основна съставка на виаграта и нейните производни.

Цветните кошнички са съставени от два вида цветове – външни езичести, оранжево-жълти и вътрешни – тръбести, жълти.  Плодчетата са дъговидно извити и са без хвърчилки. Растението произхожда от Средиземноморската област. Издава силна, особена миризма и има нагарчащ вкус. Използва се надземната част на цветните кошнички, които се берат през  юли-септември. Изсушават се на сянка или в сушилни при температура до 40С.

 

ГРЪМОТРЪН

Български народни наименования са бодлив трън, голотрън, бял трън, кокоши трън, сахатче, шилоболд, коловоз, трънлив троскот. Гръмотрънът /Ononis spinosa/  е многогодишно тревисто растение, високо 30-60см, което развива  мощен, дълъг и дебел корен. Стъблото в основата си е силно вдървеняло, разклонено, покрито с къси и остри бодли. Долните листа са сложни, триделни, а горните – прости.

Цветовете са доста едри, обагрени са в розово-червено или са бледорозови, много рядко може да се бели. Разположени са на къси  мъхести дръжки в пазвите на листата, групирани предимно по върховете на главните разклонения във вид на дълги, редки класовидни съцветия. Плодът е изправена яйцевидна шушулка с 2-4 семена. Растението цъфти през лятото. Гръмотрънът е разпространен из пасищата, ливадите, край пътищата и реките в цялата страна до  1300м надморска височина. Използваема част са корените, които обикновено се вадят през пролетта преди цъфтеж или през есента след узряване на плодовете. Те се вадят много лесно след дъжд, измиват се и се сушат на сянка  или в сушилня при  температура до 50 С.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име