Преди да купят това тихо място Рада и Добрин живеели в апартамент на шумна, централна, градска улица Идейният проект за къщата е на Добрин. Съобразен е с изложението, изгледа и като цяло е правилно ситуиран. С цели дървени трупи домът се изгражда бързо. Освен това финландския модел къща е енергоспестяваща. Тя е с конверторно отопление с термо помпа с 5,6 kw се отоплява 120 кв. м разгъната площ.

Това е типично финландска къща. Разположена е в средата на дворното пространство. Разчупената форма и нехарактерния за страната ни избран материал на постройката впечатляват. Дървените колони опасват цялата къща.

Оградата е ниска и решена с камък и ковано желязо. В единия  и край Рада е избрала да е мястото на единия от алпинеумите. Между камъните и в някои от тях целогодишни цветни видове са оформили екзотичен килим.

Теренът е оставен с денивелация, която е необходима за обособяването на кътовете. Останалата част се заравнява с познатото изсипване на камиони пръст. Рада, организира цветни кътове и композиции.

В едно от закътаните ъгълчета на двора  е мястото на барбекюто. До него е чешмата на Флингстоун. Къщичката за помощни инструменти пази завет на къта.

Алпинеумите греят в особената си красота. И тъй като къщата се намира в безоградни между съседски отношения с другите къщи, каменната рекичка, водното езерце с мостчето и арката се явяват символичен разделител.

Екзотични храсти и дръвчета са поставени на места където не само, че не се заглушават, а са аранжирани по начин по който изпъква най-добре красотата им.

Каменната рекичка се явява символичен разделител в безоградните  междусъседски отношения. В най-ниската и част е водното езерце в което от 3 каменни куба струи вода. Дървеното мостче се явява обединител на добрите взаимоотношения, а арката е поела функцията на цветарник

Прозорците и верандата на къщата са съобразени с гледката. Излизайки сутрин погледа попада във величието на планината, а поглеждайки малко по ниско е обсебен от каменната рекичка и водното езеро

Верандата е достатъчно просторна за да побере летния кът за хранене. Мебелировката е била случайно попадение, което прекрасно се вписва в общото решение на постройката. Носещи колони опасват навеса.

Верандата е обзаведена с мебели при случайно попадение, но попадайки на стил, който прекрасно се вписва в общото решение.

Отвореното пространство на първо ниво включва дневна и кухня с трапезария. Избрани са само естествени материали. Дърво, кожа, лен, ковано желязо.

На първо ниво къщата е с организирана дневна с кухня и трапезария. На проникващата светлина от огромните прозорци се радват и домакините и орхидеите отрупани с цвят. Цялото обзавеждане в дома е под знака, да подхожда на  дървото.

Идея:  Решават тавана да се различава от общата идея и избират модела използван в миналото – греди на бял таван. Съвременния резултат е постигнат с помощта на гипскартон. За да избегнат правилните форми са раздвижили цялостната конструкция на сградата като в образувалите се чупки и ниши поставят мебели или естетични хрумвания

За да избегнат правилната форма са разчупили пространството и така са се появили причудливи ниши, които стопанката на дома е съживила с невероятните си идеи. Таванът на първия етаж е създаден като комбинация от греди показващи се между гипс картона, идея заимствана от старите български домове.

Идея: Портал и трегер се явяват символичен разделител между кухня и трапезария и дневна. Огромните прозорци от които струи светлината радва и домакини и орхидеи

Изборът на естествени материали и тук продължава да е в сила. Ратанов кът за хранене и кухненските секционни шкафове – дърво.

Кътът за хранене е ратанов. Кухненското обзавеждане в дърво. Дневната  е решена с кожа, отново естествен материал. Завесите – лен. Прехода е поел портал с трегер.

Идея: Масивни прозорци и врати в по тъмна гама подчертават слънчевия цвят на дървените трупи изградили цялата конструкция.

Стълбище отвежда на второ ниво където е сектора за сън. Двете спални са подчинени на покривния наклон. От най високата част на покрива се спуска разделителната стена на двете спални. Подвластни на романтиката двете помещения са сигурен гарант за пълноценен отдих.

В семейната спалня изборът на ратан, кожа и червеното като цвят изграждат една колоритна картина. Наклонът на покрива допълва романтиката на помещението.

Леко ориенталския вид  на едната спалня се е получил при опита за бягство от едноцветието.  Приспособен е и дрешник, който безспорно е доказал ефективността си. Накъдето и да погледне човек попада в свят на елегантност и стил, перфекционизъм и изчистеност. Всяко нещо е на правилото място.

Спалнята за децата е в нежното съчетание на резеда, което просто гали дървото. Елегантните дървени мебели създават един неповторим уют, гаранция за пълноценна почивка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име