Стремежа към уют  и желанието да създадат свой дом са провокирали  Надя и Ненчо Герданови, за да превърнат няколко избени помещения в приземния етаж на къщата на родителите на Ненчо в  удобно и приветливо жилище.

Къщата с масивна, каменна основа и е с малък вътрешен двор, ограден с високи каменни зидове.

 

 

 

 

Пристройката на къщата, която е с лице към вътрешния двор е боядисана в ярък жълт цвят, стената е разграфена на пана обрамчени с флорални мотиви, а северният каменен зид на двора, към който е обърната входната врата на жилището е преврнат в красив летен кът за хранене и отдих.

В началото двете семейства живеят заедно на горния етаж, от където се разкрива неповторима панорама към възрожденския ансамбъл, но  когато се раждат синовете им – Васил и Мартин, пространството съвсем утеснява и идва идеята за усвояване на долния етаж.

Битовите акесуари са оргинали от времето на възраждането.

 

 

 

 

 

Разчистват избите с площ от 70кв.м. и допълнително пристрояват още една стая и антре, който навлизат във вътрешния двор. Така успяват да създадат тристайно жилище състоящо се от две спални, антре с обособен работен кът, дневна, просторна кухня с кът за хранене и баня.

 

                                Естественият цвят на дървото внася мекота, уют и топлина. Всички мебели са изработени от дървен материал, като голяма част от тях са направени от Ненчо.

Правят замазка на пода и навсякъде поставят теракот за по-добра изолация, дебелите каменни стени и таваните  облицоват с дървена ламперия – така създават енергоспестяващо жилище, прохладно през лятото и топло през зимата. Отоплението е решено с печка с водна риза с меки връзки към радиаторите.

Така с много идеи и труд и не много средства създават за себе си и децата си едно просторно, удобно и уютно жилище, като го обединяват с двара.

Обзавеждането е семпло, удобно и функционално.

   На площадката пред къщата облицована с каменни плочи е иззидана чешма и внушителна камина до нея, изрисувана в характерния възрожденски стил. Две стъпала по-надолу ни отвеждат в къта за хранене  изпъстрен с тъкани черги и торбички, ярки покривки и безброи предмети от бита на нашите прародители събирани и реставрирани от Надя в продължение на години.

Седейки удобно под голямата стряха имаш усещането, че тук времето сякаш е спряло.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име