Tова решение ще се срещата все по-често в градовете където мръсотията на въздуха вече е извън възможностите ни за адаптация, шумът е основен повод за депресия, а напуканите стени и покриви – проблем.

Зеленият покрив се справя със всичко това. Той намалява температурните разлики между градската среда и природата, което освен че създава природосъобразна атмосфера, намалява разходите за климатизация на едноетажна сграда през лятото от 30 до 50 %

Почвата и растенията по покрива са страхотни акустични изолатори. При наличието на зелен покрив шумът в помещенията намалява до 40 децибела.  Което от голяма полза когато  „запеят“ алармите от паркинга или когато комшията от отсрещния блок започне да си остъклява балкона.

Освен това задържа голяма част от радиацията. Създава среда за животинските видове и насекоми и намалява термичните свивания и разпускания на покривната плоча и така тя се запазва дълго време без пропуквания.

Озеленяването на покривите се прави като върху основата положите пръс и върху нея нахвърляте райграс и засадите цветя.

Основата може да е цимент или специална подложка, която много пролича на велтер, но е с ниска пропускливост и е защитена от гниене.

Може да използвате и мулчиращо фолио или обикновен найлон. Ако ще правите само тревен килим може да използвате готови чимове. По-удобно е, защото ефектът ще видите веднага и ще може да се разхождате по тревата на покрива още от същия ден след поставяне на чимовете, без да чакате пръстта да слегне и стръкчетата да се сгъстят.

За правилно отичане на поливната вода към жилищната канализация или улука ще трябва да дренирате плочата с насажденията.  За добра декоративност насипете чакъл върху водните улеи.

Това е най-простият начин по който ще направите зелен покрив. Но ако сте перфекционист и искате да постигнете европейските стандарти то тогава повторете тази схема.

В случай, че не ви се занимава със всичко това, използвайте гъсто наредени саксии и контейнери.

Така може да оформите кът от многообразни цветя и храсти, защото имате повече свобода по отношение дълбочината на кореновата система и разположението.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име