Ако желаете да имате жив плет, който да излиза от щампата на равнодушната правоъгълна форма, можете да помислите за различни елементи, които да му предадат малко аристократичен блясък. Създаването на различни форми върху живите плетове става през лятото, когато растенията нараства. За целта може да се наложи на местата, които са определени за създаване на фигури да се пропуснат една две подстрижи за да се получи материал, който да формираме.

Върху живите плетове можем да създаваме различни фигури, например: кубове, правоъгълници, но далеч по-ефектни са фигури като пирамиди, полусфери и сфери. Най-често те се разполагат в краищата на живите плетове, като придават завършеност и изисканост. Много често различни фигури се използват за обозначаване на алеи и подходи, които прекъсват живите плетове. Не е изключен и варианта целият жив плет през определено разстояние да е украсен с определена фигура, но това прави поддръжката много трудоемка и може да се види относително рядко.

Пирамидите както и кубовете се постигат лесно дори при работа само с канап.

                Първата стъпка към създаването на една фигура върху живият плет е ясната представа какво точно искаме да направим. За целта трябва да решите каква фигура или фигури желаете и къде ще бъдат разположени те. След като сте определили местата за фигурите трябва да позволите живият плет да покара клонки с височина 10 – 20 см на определеното място. Много е важно да не оставяте неформирани клонки за следващата година, защото това ще създаде затруднения в бъдеще. Първото подрязване на оставените леторасти за формиране се извършва още същата вегетация или по време на есенно зимният период, когато растенията са в покой.

Стъпаловидната пирамида се постига лесно, но първоначално трябва да формирате пирамида с гладки стени.

Как се прави самото формиране, обикновено то се извършва чрез шаблони, но често опитните градинари правят първите трасиращи резитби на око или само по опънат канап. За повечето фигури се използват шаблони от тънка тел или арматура, които имат решетеста структура, те се нахлузват много лесно. Изрязва се всичко, което стърчи над решетката. След като шаблонът се отстрани се дооформя, като се премахват клонките, които са били огънати или притиснати и в последствие щръкват. При формите имащи стеснена основа формирането минава през една допълнителна фаза, при която се оформя цилиндрична фигура с диаметър равен на този на основата на бъдещата фигурата. Реалното формиране започва, когато имаме формиран първоначалният цилиндър, от който посредством разширяване полочваме желаната форма. нахлузването на метален шаблон при тези фигури е невъзможно, затова се използват различни  шаблони направен от картон велпапе и др., чрез които макар и по-трудно се работи сравнително точно. В съвременното градинарство изключително широко се използват фиксатори на формата на живите плетове и особено на различните живи фигури. Те представляват конструкция копираща формата направена от метална мрежа с малки отвори.

При използването на този вариант всички клонки покарали извън мрежата се подстригват, като по този начин лесно и без възможност за грешки се подържа желаната форма. За съжаление в момента фиксатори не се предлагат като самостоятелен артикул, а само  като част от различни формирани растения, но направата на това помощно средство не е чак толкова сложна и повечето хора биха се справили.

Създаването на фигурите на живия плет в зависимост от големината си и сложността, обикновено става за една до няколко години, но за сгъстяването и добрият им ефект има голямо значение и поддръжката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име